Freedom Internet zet in op statische IPv4-adressen en dual-stack
"In het ergste geval gaan we die adressen voorlopig leasen"
"In het ergste geval gaan we die adressen voorlopig leasen"
"We willen onze klanten vanaf het begin statische IPv4-adressen kunnen geven, zodat ze zonder problemen ook peer-to-peer-toepassingen en eigen servers kunnen gebruiken," vertelt Anco Scholte ter Horst, algemeen directeur van provider-in-oprichting Freedom Internet. "Iedereen krijgt sowieso een native IPv6-verbinding, wat betekent dat dual-stack bij ons de standaard wordt."
"We hebben ook heel even met de gedachte gespeeld om de eerste Nederlandse IPv6-only provider te worden, maar dat was geen haalbare kaart: er zijn nog te veel sites niet via IPv6 bereikbaar."
Dat betekent dat Freedom ergens enige tienduizenden IPv4-adressen vandaan moet halen om überhaupt van start te kunnen gaan. "Kopen is nu geen optie," vervolgt Scholte ter Horst. "Dat is veel te duur. Ik kan daar nu niet verder op ingaan, maar we zijn ermee bezig. We hopen dit probleem tegen geringe kosten op te kunnen lossen. In het ergste geval gaan we die adressen voorlopig leasen." Een dynamische adres-pool zou volgens Scholte ter Horst geen zoden aan de dijk zetten. "Al onze klanten zijn volcontinu aangesloten op internet, dus het voordeel daarvan zou heel beperkt zijn. Alleen als we gelijk heel snel groeien zouden we misschien moeten terugvallen op (CG)NAT. Daarmee zou een vast IPv4-adres een optie worden, maar we willen dat voorkomen." Hoewel niet iedereen in de doelgroep hecht aan een statisch IPv4-adres – andere onderscheidende waarden van de XS4All-vervanger zijn de helpdesk en het opkomen voor internet-vrijheden – benadrukt Scholte ter Horst dat het voor een beginnend access provider ook niet doenlijk is om een heleboel verschillende systemen naast elkaar te moeten opzetten.
"Ik ben er principieel op tegen dat er nu een commercieel model wordt gemaakt op een publiek goed," zegt Scholte ter Horst. "IP-adressen zijn een basisvereiste om te kunnen deelnemen aan het internet. Het is nooit de bedoeling geweest dat het grootkapitaal daar een slaatje uit kon slaan." "Een heleboel organisaties hebben ook nu nog grote reeksen ongebruikte IPv4-adressen die zij ooit kosteloos hebben gekregen. Daarnaast zijn er allerlei bedrijfjes die juist de afgelopen jaren meerdere adresblokjes hebben aangevraagd om die vervolgens te verhuren. Al die marktpartijen hebben een nepschaarste gecreëerd."
Volgens Scholte ter Horst hadden IANA en RIPE NCC, verantwoordelijk voor het uitreiken van de IP-adresblokken, veel harder moeten drukken op de invoering van IPv6. "We wisten al heel lang dat deze problemen er aan zaten te komen, maar we hebben dat op zijn beloop gelaten. Dat betekent dat er een rem zit op nieuwe ontwikkelingen in de markt." [1, 2] "Ik hoop dat iets goeds komt van de huidige schaarste, en dat IPv6 een versnelling krijgt. Zo zie ik dat de overheid stappen onderneemt om de adoptie van IPv6 te bevorderen. Als de grote access providers zich kwaad zouden maken, kan IPv6 meteen ingevoerd worden. Ze moeten misschien een hoop modems vervangen, maar de infrastructuur is er al lang. Laten we hopen dat dit probleem over vijf jaar tot het verleden behoort."