Experimenteer met grid-aware-websites voor een duurzamer internet
SIDN fonds steunt de opensourcetoolkit van The Green Web Foundation
SIDN fonds steunt de opensourcetoolkit van The Green Web Foundation
Elke keer dat je een website laadt, verbruiken de servers en het apparaat van de gebruiker elektriciteit. De CO2-uitstoot die dat veroorzaakt, is onzichtbaar. Tegelijkertijd is een oplossing niet eenvoudig, want elektriciteitsnetwerken zijn behoorlijk complex. Daarom bouwt The Green Web Foundation een opensourcetoolkit, waarmee webontwikkelaars hun websites laten reageren op het net waarvan ze stroom afnemen, zodat ze grid-aware worden. De non-profitorganisatie streeft naar een fossielvrij internet in 2030. Hannah Smith, operationeel directeur bij The Green Web Foundation: “De toolkit geeft ontwikkelaars de kans om hiermee te experimenteren. Maar laat ook zien wat de impact is van grid-aware-websites.” Ze vertelt over haar ambities met dit project, de plannen voor 2025 en de steun van SIDN fonds.
Grid-aware houdt in dat websites slim reageren op de koolstofintensiteit en het energieverbruik van het elektriciteitsnet. Via software waarmee twee applicaties met elkaar communiceren (API’s), halen webontwikkelaars gegevens op over het elektriciteitsnetwerk van de websitegebruiker. Met deze data kunnen ontwikkelaars milieubewuste aanpassingen doen in het ontwerp.
De mogelijkheden om energiezuinige ontwerpen voor websites te maken, zijn nog beperkt of niet eenvoudig toe te passen. Met het project grid-aware-websites bouwt The Green Web Foundation een praktische toolkit. Hiermee kunnen ontwikkelaars kosteloos zien wanneer veranderingen in het ontwerp van hun website kunnen leiden tot CO2-reductie. De toolkit bestaat uit een opensource JavaScript-bibliotheek, documentatie en casestudies.
De eerste versie van de opensourcecode is getest en inmiddels gereed. Hiermee kunnen ontwikkelaars experimenteren met het grid-aware maken van websites. “Hun ervaringen en feedback gebruiken we om de code te verbeteren”, legt Hannah uit. Ze benadrukt dat de code het webontwerp zelf niet verandert, maar aangeeft wanneer het doeltreffend is om dat te doen, zodat de ontwikkelaar actie kan ondernemen. “Ook onderzoeken we in hoeverre grid-aware-websites zorgen voor minder energieverbruik en de CO2-uitstoot verlagen. En of dit opweegt tegen het werk dat daarvoor nodig is.”
Dit jaar richtte The Green Web Foundation een technische adviesgroep van 12 leden op. Hierin zitten vertegenwoordigers uit de duurzaamheidsteams van grote contentmanagementsystemen: WordPress, Drupal, Umbraco en Wagtail. “De adviesgroep heeft 3 belangrijke rollen”, legt Hannah uit. “Allereerst beoordelen de adviseurs ons werk, zodat de toolkit relevant en praktisch toepasbaar is voor ontwikkelaars. Daarnaast helpen ze ons met het bekendmaken van de toolkit. Zodat ontwikkelaars deze daadwerkelijk gebruiken en ons vervolgens feedback geven. De derde rol van de adviseurs is het onderling delen van best practices rondom grid-aware-tools en -oplossingen. De adviesgroep is dus ook een manier om experts met elkaar te verbinden.”
SIDN fonds financiert het volledige project. “Dankzij SIDN fonds kunnen ontwikkelaars experimenteren met grid-aware-websites, wat eerder niet mogelijk was”, benadrukt Hannah. “Ook verwacht ik dat we mensen hiermee bewuster maken van de CO2-uitstoot door het elektriciteitsnetwerk in hun regio. En hoe dit samenhangt met hun digitale gebruik.” SIDN fonds steunt meerdere projecten van The Green Web Foundation, zoals de CO2.js. De tool kan onder meer verbindingen leggen met datasets wereldwijd en daar gegevens uit halen. Hannah: “Deze functie van CO2.js gebruiken we in een latere fase in de toolkit.”
Elise van Schaik, projectcoördinator bij SIDN fonds: “Koolstofbewuste websites maken is mogelijk, maar dit staat nog erg in de kinderschoenen. Daarom helpt The Green Web Foundation ontwikkelaars bij het bouwen van die websites. Met de toolkit krijgen zij inzicht in het energieverbruik en de CO2-intensiteit. Vervolgens kunnen ze aanpassingen doen in het webontwerp om de uitstoot te verlagen. Door de toolkit komt een fossielvrij internet weer een stap dichterbij.”
In 2025 richt The Green Web Foundation zich op het betrekken van ontwikkelaars en het verzamelen van ervaringen. “We willen aantonen dat grid-aware niet ten koste gaat van het webontwerp of de gebruikerservaring”, zegt Hannah. “In dit kader plannen we begin 2025 een open uitdaging voor de UX/UI-ontwerpgemeenschap. We vragen hen om webontwerpen te delen, die laten zien hoe een grid-aware-websitereageert. Deze praktische voorbeelden en ontwerpen bundelen we vervolgens in de toolkit. Zo kunnen andere ontwikkelaars ze benutten. Bovendien vragen we hen om het gebruik van de code vast te leggen, bijvoorbeeld in een handleiding, casus of video. Verder implementeren we de code in ons eigen online Branch Magazine.” Dit is een prototype waarvan het ontwerp verandert op basis van de koolstofintensiteit van het Britse elektriciteitsnetwerk. “Uiteindelijk willen we een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Zodat iedereen die een website bouwt, deze grid-aware kan maken. Ook als ze minder technische kennis hebben. Daarom nodigen we ontwikkelaars uit om zich aan te sluiten bij ons project en mee te werken aan een fossielvrij internet.”
Wil je experimenteren met de code of bijdragen aan het project grid-aware-websites? Neem contact op via https://www.thegreenwebfoundation.org/support-form/ of blijf op de hoogte via https://www.thegreenwebfoundation.org/newsletter/.