Een veilig .nl-domein. Onze rol.

Onze visie op internetabusebestrijding

Domeinnamen ontsluiten een schat aan informatie en diensten op het internet. Helaas brengen ze ons soms ook op websites die ons proberen op te lichten of waarop onrechtmatige of strafbare zaken plaatsvinden. Strikt genomen is SIDN als beheerder van het .nl-domein niet verantwoordelijk en ook niet aansprakelijk voor ongeoorloofde activiteiten die met behulp van .nl-domeinnamen plaatsvinden. Desondanks is ons er juist wel veel aan gelegen om ons nationale domein zo waardevol mogelijk te laten zijn. Waardevol voor de Nederlandse internetgemeenschap, waarbij vertrouwen en veiligheid essentieel zijn.

We doen steeds meer

Door de jaren heen hebben we daarom verschillende stappen gezet om abuse op het internet en binnen het .nl-domein, actief te (helpen) bestrijden. Zo introduceerden we al in 2010 een, als last resort bedoelde, Notice-and-Take-Down-procedure en in 2016 een malware- en phishingmeldingsservice onder de naam Abuse204.nl. Vervolgens ontwikkelden we systemen die malafide webshops kunnen detecteren en breidden we mogelijkheden uit om de houders van domeinnamen waarop dergelijke activiteiten plaatsvinden aan te pakken.

Waarom we een rol in abusebestrijding hebben

Deze verschillende losse initiatieven vloeiden allemaal voort uit een achterliggende gedachte. Deze gedachte leefde weliswaar in onze hoofden, maar hadden we nog nooit uitgeschreven. Mede naar aanleiding van een gesprek hierover met het bestuur van de Vereniging van Registrars hebben we dat nu alsnog gedaan. Het resultaat daarvan lees je in de bijlage bij deze blogpost. We richten hiervoor nog een vaste plek in op onze website.

Abusebestrijding is onze fiduciaire verantwoordelijkheid

Kernpunt van de visie is dat onze positie als beheerder van het .nl-domein een actieve rol bij het bestrijden van ongeoorloofde praktijken in de .nl-zone met zich brengt. Dit is geen juridische verantwoordelijkheid, maar eerder een fiduciaire verantwoordelijkheid ten opzichte van de Nederlandse internetgemeenschap. Doel is een open, waarde(n)volle .nl-zone voor goedwillenden en waarin kwaadwillenden zoveel mogelijk de deur gewezen worden, of beter nog, niet eens binnenkomen.

Hoe vullen we die verantwoordelijkheid in?

Om abuse te kunnen bestrijden, is inzicht in de manier waarop .nl-domeinnamen gebruikt en misbruikt worden noodzakelijk. Deze inzichten delen we actief met de betrokkenen, zodat de dergelijke praktijken in samenwerking kunnen worden aangepakt. Daarnaast moeten we over de benodigde processen en procedures beschikken om abuse aan te pakken. In bepaalde gevallen uiteindelijk ook door zelf in te grijpen.

Welke uitgangspunten nemen we daarbij in acht?

Het visiedocument vermeldt vervolgens de uitgangspunten voor de rol die SIDN speelt. Zoals dat een domeinnaam slechts een verwijzing is waardoor ingrijpen op de server waar de abuse draait, altijd de voorkeur moet hebben. Andere uitgangspunten zijn het primaat van de opsporingsautoriteiten en vooral dat SIDN’s handelen te allen tijde zorgvuldig en proportioneel moet zijn. En tenslotte dat we hoor en wederhoor toepassen en een onafhankelijke beroepsmogelijkheid tegen onze besluiten bieden. Wat we al sinds jaar en dag doen via het College voor Klachten en Beroep.

Van de praktijk naar een visie en weer terug

Met het uitschrijven van de visie zijn we er natuurlijk niet. Wij blijven de aanpak van abuse continu verbeteren en uitbreiden. Dit doen en kunnen we niet alleen. Samenwerking met alle betrokkenen zoals de .nl-registrars, de .nl-domeinnaamhouders, hosters, internetgebruikers en alle andere partijen die proberen internetabuse de kop in te drukken, is hiervoor onmisbaar. De visie biedt ons daarbij een mooi kader en vooral aansporing hier werk van te blijven maken.