Een nieuwe carrière als programmeur voor statushouders

HackYourFuture biedt vluchtelingen de tools om toe te treden tot de arbeidsmarkt

De vraag naar goede ICT’ers op de Nederlandse arbeidsmarkt groeit. Daarnaast is er een grote groep mensen die gedwongen hun land van herkomst moesten verlaten en in Nederland opnieuw moeten beginnen. HackYourFuture is een programmeeropleiding voor vluchtelingen, waarmee zij zich in 6 maanden tijd kunnen omscholen tot programmeur. Onlangs studeerde de 100e student af. Een mooie gelegenheid om met directeur Wouter Kleijn te reflecteren op de behaalde successen en de samenwerking met SIDN fonds.

Slechts 3 jaar geleden ontstond het idee voor de programmeerschool. Oprichter Gijs Corstens zag het als een mooie manier om statushouders de kans te geven om te werken aan een nieuw bestaan. Huidig directeur Wouter Kleijn nam het stokje begin dit jaar over. De vluchtelingen die HackYourFuture onderwijs biedt hebben veel talent, maar geen toegang tot training en professionele netwerken. Om hun kans op succesvolle toetreding op onze arbeidsmarkt te vergroten, kunnen gemotiveerde statushouders met een interesse voor het ICT-vak zich inschrijven voor het programma van HackYourFuture.

Zondag en zelfstudie

Wouter Kleijn, directeur van HackYourFuture

Het programma bestaat uit één lesdag per week en zelfstudie. Iedere zondag komen zo’n 40 tot 60 studenten bijeen in Amsterdam om te leren over programmeren. Denk aan lessen over HTML, CSS en JavaScript, frontend en backend. In de laatste 7 weken van het programma brengen de studenten hun geleerde skills in de praktijk door in groepsverband aan een project te werken.

Buiten deze lesdag om werken de studenten zelfstandig aan huiswerkopdrachten en kunnen ze rekenen op online ondersteuning van mentoren via Slack. Een mooie oplossing gezien de studenten uit het hele land komen en vaak een gezin hebben, waardoor zij niet iedere dag naar onze hoofdstad kunnen afreizen. Dit vraagt doorzettingsvermogen en discipline, eigenschappen die passen bij een programmeur. Wouter: “Programmeren bestaat voor een groot deel uit problemen oplossen, dan is het belangrijk dat je dat zelfstandig kunt doen.”

Motivatie en interesse

Dat de studenten gemotiveerd zijn is niet zonder reden. HackYourFuture selecteert iedere 2 maanden een selecte groep statushouders die het programma mogen volgen. Wouter vertelt over de strenge selectie: “Per klas krijgen we tussen de 100 en 200 aanmeldingen. Er zijn 2 voorwaarden om je aan te kunnen melden: je moet redelijk goed Engels spreken en hard willen werken.” De sollicitatieprocedure begint met het beoordelen van het CV en motivatiebrief. Daarna volgt een technische opdracht waarin toekomstige studenten bijvoorbeeld zelf een basiswebsite moeten bouwen. De beste 40 kandidaten worden daarna uitgenodigd voor een gesprek, waaruit de beste 10 tot 15 mensen worden gekozen. Wouter: “Mensen met een technische achtergrond zijn vaak al behoorlijk geïnteresseerd in het vak en hebben meer ervaring, maar dat is zeker geen vereiste. Dat is het mooie van programmeren: als je heel erg je best doet, je vindt het leuk en je kunt gestructureerd nadenken dan kun je het leren.”

Meer dan een school

Naast het programmeren leer je als student meer bij HackYourFuture. “Iedere week starten we onze lesdag met een gezamenlijke nieuwsupdate. Hierin delen we nieuwtjes omtrent HackYourFuture, maar vertellen we ook over afgestudeerden die een baan hebben gekregen of familieleden die naar Nederland komen”, vertelt Wouter. Het doel hiervan is om verbondenheid met elkaar te creëren. HackYourFuture is dan ook meer dan een school, het is een gemeenschap.

Ook behandelt het HackYourFuture-team onderwerpen rondom solliciteren en helpt ze haar studenten in de zoektocht naar een passende baan of stageplek. Wouter: “Welke vragen kun je verwachten bij je sollicitatie en hoe presenteer je jezelf? Ook daarmee vergroot je je kansen.” 

Vrijwilligers

Het succes van HackYourFuture is onder andere te danken aan de inzet van een groot aantal professionele programmeurs die als vrijwilligers hun vrije uurtjes steken in het lesgeven. Dezelfde gedreven mensen hebben het curriculum vormgegeven. Deze mentoren komen van over de hele wereld, weten als geen ander wat er in het ICT-landschap speelt en beschikken daarnaast over waardevolle professionele contacten. Inmiddels wordt er ook lesgegeven door afgestuurde studenten.

SIDN fonds

Mensen en organisaties verbinden voor een onbezorgd digitaal bestaan, dat is de missie van SIDN. SIDN fonds, dat we in 2014 startten, draagt hieraan bij. SIDN fonds staat voor een sterk internet voor iedereen en geeft subsidies aan projecten die het internet versterken, bijdragen aan empowerment van de gebruikers of die internet op een vernieuwende manier inzetten. Zo dragen we bij aan de welvaart en het welzijn in Nederland.

Het initiatief viel meteen op

HackYourFuture diende in 2016 een aanvraag in bij SIDN fonds. “Het initiatief viel meteen op”, vertelt Marieke van der Kruijs, projectcoördinator bij SIDN fonds. “Ik denk dat het goed aansluit bij onze missie: sterk internet voor iedereen. Onderdeel hiervan is het internet inzetten om maatschappelijke impact te creëren. Je leert statushouders programmeren om ze zo de arbeidsmarkt op te helpen. Een arbeidsmarkt waar men ernstig op zoek is naar de juiste mensen. Het team presenteert zich sterk, heeft reële doelstellingen en durft strikt te selecteren op mensen met de juiste motivatie.” Wouter: “SIDN fonds geloofde in ons verhaal en heeft ons in de startfase onwijs geholpen. Mede dankzij haar ondersteuning, kunnen we dit jaar nog onze 100e student aan een baan helpen.”

Succes over de grens

Inmiddels heeft de kracht van het HackYourFuture-programma zich ook buiten de grenzen van Nederland bewezen. Zo zijn er in Brussel (België), Kopenhagen (Denemarken), Malmö (Zweden) en Toronto (Canada) soortgelijke initiatieven opgestart. Het curriculum van HackYourFuture is open source en de Amsterdamse initiatiefnemers delen graag hun bevindingen met collega’s uit het buitenland. “Wij hebben al veel kennis opgedaan over wat er goed kan gaan en wat er mis kan gaan. Hoe benader je een bedrijf? Hoe pas je een curriculum aan? Wat is een goede manier van lesgeven? Hoe ga je om met verschillende culturen? Allemaal kennis die we over kunnen dragen. Tegelijkertijd leren wij ook veel van onze buitenlandse collega’s. In Kopenhagen richten zij zich bijvoorbeeld niet alleen op vluchtelingen, maar ook op andere groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kunnen wij misschien ook weer toepassen.”

En nu?

Het gaat dus goed met HackYourFuture, maar daarmee is hun doel nog niet behaald. “We willen tenminste 50 mensen laten afstuderen en 40 mensen aan werk helpen. Het is belangrijk dat we onze beloftes nakomen en dat de droom die wij schetsen, klopt. Als je 6 maanden hard werkt, maak je meer kans op een baan en goed inkomen”, aldus Wouter. Daarnaast is er volgens Wouter altijd ruimte voor verbetering als het gaat om het onderwijs, de manier van lesgeven en de kwaliteit van de huiswerkopdrachten. Ook denkt hij dat het ‘HackYourFuture-model’ breder inzetbaar is. Denk aan andere kwetsbare groepen opleiden tot programmeur of de opzet van het programma toe te passen op andere industrieën.

Meer weten over HackYourFuture of benieuwd hoe jij je steentje kan bijdragen aan dit initiatief? Kijk op https://www.hackyourfuture.net/.