Een duurzaam digitaal ecosysteem en ongekende innovatie

Tijdens SIDN Inspire vertelt Ruben Verborgh over het belang van grip op onze data

Portret van Ruben Verborgh, professor gedecentraliseerde webtechnologie bij het IDLab van de Universiteit Gent

Op woensdag 25 mei 2022 kunnen we elkaar weer live ontmoeten tijdens SIDN Inspire bij Media Plaza Utrecht. Tijdens het event blikken we terug op 35 jaar .nl en kijken we vooral naar de toekomst van het internet. Het thema dit jaar is dan ook future internet. We verwelkomen verschillende sprekers die vanuit hun expertise invulling geven aan dit thema. Een van deze sprekers is Ruben Verborgh, professor gedecentraliseerde webtechnologie bij het IDLab van de Universiteit Gent en het onderzoekscentrum imec, Solid Ecosystem Architect voor Inrupt en technisch adviseur voor andere bedrijven. Daarnaast is hij gasthoogleraar aan de Oxford Martin school binnen de Universiteit van Oxford. Ruben licht een tipje van de sluier op over zijn presentatie tijdens SIDN Inspire. Zo vertelt hij over decentrale dataopslag, innovatie, controle over je data en het belang van een nieuw digitaal ecosysteem.

Digitale autonomie

Portret van Ruben Verborgh, professor gedecentraliseerde webtechnologie bij het IDLab van de Universiteit Gent
Ruben Verborgh, professor gedecentraliseerde webtechnologie bij het IDLab van de Universiteit Gent

Tijdens SIDN Inspire vertelt Ruben over de voordelen van een nieuw digitaal ecosysteem voor bedrijven en internetgebruikers. Dit nieuwe ecosysteem is de toekomst, want internetgebruikers verliezen steeds meer de controle over hun gegevens. Wereldwijd hielden we ons ruim 20 jaar lang bezig met big data en het verzamelen ervan. Maar inmiddels lopen we tegen economische, maatschappelijke en ethische grenzen aan. Ruben zet zich vanuit zijn verschillende posities in om digitale autonomie en grip op onze data terug te krijgen. “Om de internetwereld te veranderen, zijn er verschillende invalshoeken nodig. Daarom begeef ik me naast de academische wereld ook in de industriële hoek. Vanuit mijn verschillende posities ondersteun ik Solid bij haar missie om onze datagedreven samenleving te inspireren, te transformeren en te hervormen. Solid is een project van Inrupt, de organisatie van Tim Berners-Lee. Hij is onder meer de oprichter van het World Wide Web. Met Solid kunnen internetgebruikers veilig gegevens opslaan in digitale datakluizen genaamd Pods. Denk daarbij aan persoonsgegevens, foto’s en/of documenten. Het beheer van de Pods ligt volledig bij de gebruiker zelf. Solid is in feite een standaardisatie voor datakluizen die is gebaseerd op het model van het World Wide Web. Tijdens mijn presentatie bij SIDN Inspire ga ik hier verder op in.”

Innovatie stimuleren

Een van de voordelen die Ruben tijdens zijn presentatie bespreekt, is digitale innovatie. Hij stelt dat een aanpassing van ons digitale systeem noodzakelijk is om innovatie te stimuleren en digitale autonomie terug te krijgen. Doordat gegevens steeds meer in handen zijn van grote techbedrijven en internationale spelers, blijft deze innovatie op dit moment achter. “Dat komt doordat de mogelijkheid om online samen te werken, te communiceren en informatie uit te wisselen beperkt is”, legt Ruben uit. “Voor het delen van berichten, video’s of foto’s zijn internetgebruikers afhankelijk van platforms zoals Facebook en Twitter, die nauwelijks innoveren. Toch blijven internetgebruikers aan deze platforms vasthouden. Dat komt onder meer doordat het direct overzetten van foto’s, berichten en andere content naar een alternatief platform zoals LinkedIn niet mogelijk is. De verschillende platformen en applicaties vormen aparte eilanden. En op die manier zien we ook onze data.” Door data los te koppelen van grote organisaties en platforms en deze onder te brengen bij de internetgebruikers, krijgen partijen de kans om te innoveren. Hoe dat werkt, licht Ruben toe tijdens zijn presentatie.

Use cases in de praktijk

Als internetgebruikers toegang krijgen tot een persoonlijke datakluis waarin hun gegevens decentraal zijn opgeslagen, kunnen zij zelf bepalen wie toegang krijgt tot deze gegevens. “Een mooi voorbeeld van deze manier van dataopslag, is het decentraliseren van informatie in de gezondheidszorg”, zegt Ruben. “Door alle gegevens van de patiënt en informatie over zijn behandelingen decentraal op één plek op te slaan, kan de patiënt deze data makkelijker en veiliger delen. Zo is de patiënt beter geholpen en kunnen zorgorganisaties betere dienstverlening garanderen. Daarnaast is deze innovatie kostenbesparend, doordat zorgorganisaties minder tijd kwijt zijn aan het delen of achterhalen van patiëntgegevens. Een win-winsituatie voor beide partijen.” Aan de hand van use cases zoals deze, laat Ruben zien wat bedrijven en individuen met een nieuw digitaal ecosysteem en decentrale opslag kunnen doen. En vooral wat het hen oplevert.

“Door internetgebruikers weer controle te geven over hun eigen data, creëren we nieuwe mogelijkheden en komen we dichter bij een open, vrij internet. En daar is het World Wide Web oorspronkelijk voor bedoeld”, aldus Ruben.

Wil je de presentatie van Ruben Verborgh en de andere sprekers bijwonen op 25 mei 2022? Meld je nu aan voor SIDN Inspire via https://events.sidn.nl/sidn-inspire.