Domeinnamen in de blockchain: hype of innovatie?

Toepassing blockchain kent meer na- dan voordelen

Concept van de blockchaintechnology. Geschakelde kubussen in een abstracte virtuele omgeving.

Blockchain is een term die veel mensen wel eens gehoord hebben, maar soms bijna synoniem is met complexiteit. De afgelopen jaren doken er in de domeinnaamsector regelmatig berichten op over domeinnamen in de blockchain. Die berichten leidden tot gemengde reacties. Waar sommigen blockhain zien als serieuze innovatiekans, zien anderen het als een grote bedreiging. ICANN ziet blockchaindomeinnamen zelfs als een serieuze bedreiging voor het internet. Is de ontwikkeling van blockchaindomeinnamen een serieuze trend? En zo ja: wat betekent die trend voor de ontwikkeling van het domeinnaamlandschap?

Wat is een blockchain?

Een blockchain is een systeem voor het opslaan van data in een keten van datablokken. Hierbij kunnen blokken niet gewijzigd worden, maar kunnen er alleen nieuwe blokken aan de keten toegevoegd worden. Daardoor kan de bestaande data in een blockhain niet vervalst worden en kan het gebruikt worden om eigendom of bezit te verifiëren. Bijvoorbeeld van cryptovaluta. Een blockchain onderscheidt zich van andere databases, doordat er geen centrale autoriteit nodig is om de data te verifiëren.

Diverse initiatieven op basis van cryptovaluta

Vooral vanuit de wereld van cryptovaluta zijn er meerdere initiatieven ontwikkeld voor generieke topleveldomeinen (gTLDs) gebaseerd op een blockchain. Sommige van die initiatieven willen hun eigen TLD’s toevoegen aan de bestaande infrastructuur voor domeinnamen, andere willen het huidige hiërarchische domeinnamensysteem (DNS) compleet vervangen door een nieuw systeem op basis van een blockchain.

Domeinnamen buiten de root voornaamste bezwaar

Die laatste categorie is waar de meeste critici van blockchaindomeinen hun bezwaren op richten: de strikte hiërarchie van het DNS werkt al decennialang efficiënt, voorkomt fragmentatie van het internet en voorkomt onduidelijkheid over welke domeinnaam waar hoort. Bij domeinnamen buiten de huidige hiërarchie kan dezelfde naam in meerdere ecosystemen naar meerdere plaatsen verwijzen, waardoor verwarring kan ontstaan. Bijvoorbeeld of de domeinnaam met de naam van een bank wel van die bank is.

Ook blockchain in huidig DNS levert problemen op

Maar ook het gebruik van blockchain binnen de huidige structuur levert problemen op, omdat er dan twee volledig verschillende technieken in hetzelfde systeem verweven zijn. Hierdoor wordt het al snel complex. Blockhaindomeinen zijn bovendien niet eenvoudig aan te passen. De basiseigenschap van een blockchain is dat bestaande data niet aangepast kan worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat het bijna onmogelijk is om domeinnamen te muteren. Denk bijvoorbeeld aan rechtszaken, fusies, faillissementen, overlijden of het simpelweg verliezen van de code. Een blockchaindomeinnaam kan hierdoor zelfs volledig onbruikbaar worden. Dit laatste argument pleit volgens voorstanders overigens juist voor de blockchain: het is een domeinnaam die niemand van je af kan nemen.

Vooral toepassing in cryptovaluta

Blockchaindomeinnamen dienen voorlopig vooral als verwijzing naar een wallet met cryptovaluta. Het voordeel hiervan is dat lange codes van cryptovaluta vervangen kunnen worden door een makkelijk te onthouden domeinnaam zoals mikes-wallet.eth. Een voorbeeld is het door Ethereum opgezette onofficiële .eth-domein dat draait in een soort eigen DNS (het Ethereum Name Service of ENS). Gebruikers kunnen een .eth-domeinnaam registreren en laten verwijzen naar een gedecentraliseerde/IPFS-website of een cryptovaluta-adres (een wallet) met Ethereum. Gebruikers van .eth betalen hun domeinnaam in cryptocurrency (ENS). De bedragen per jaar beginnen bij omgerekend $ 5 per jaar, maar kunnen oplopen tot jaarlijks honderden dollars voor de kortste namen. Volgens de eigen website zijn er inmiddels 825.000 domeinnamen geregistreerd, maar voor de gemiddelde internetgebruiker zijn deze onbereikbaar. Ze zijn alleen te vinden na installatie van een aparte plugin of software. .Eth is daarom nauwelijks te vergelijken met publiek toegankelijke TLD’s zoals .com of .nl.

Blockhaindomeinnamen niet feasible

Al het bovenstaande leidt tot de conclusie dat wij erg kritisch zijn op het idee van blockchaindomeinnamen. Behalve dat de integratie ingewikkeld is, zijn er tal van beheersmatige en juridische argumenten om dit niet te doen. Ook zijn blockchains beruchte energievreters. Bovendien: welk probleem lost de blockchain op? Er is op dit moment geen aanleiding om het beheer van DNS, de rootzone en de TLD’s zelf fundamenteel anders in te richten. Het huidige DNS-systeem werkt over het algemeen goed, dus de toevoeging van onofficiële TLD’s gebaseerd op een blockchain aan de rootzone zien we voorlopig niet gebeuren. De vervanging van de volledige DNS-rootzone/rootservers door een blockchain al helemaal niet.

Reageren op dit artikel?

Dit artikel bevat één visie op domeinnamen in de blockchain, maar natuurlijk staan wij open voor andere zienswijzen en perspectieven. Reacties op dit artikel zijn daarom welkom via michiel.henneke@sidn.nl.