Domain pulse 2018: kritisch over vooruitgang

Domain pulse is het jaarlijkse evenement voor de Duitstalige domeinnaamgemeenschap. Ieder jaar organiseren de registry’s van .de (Duitsland), .ch (Zwitserland) en .at (Oostenrijk) gezamenlijk dit evenement met ca. 500 bezoekers. Van 21 tot en met 22 februari 2018 was DENIC (.de) de gastheer in München. Namens SIDN was ik er samen met een aantal collega’s als bezoeker aanwezig, omdat de Duitse markt ook voor .nl belangrijk is. Vrijwel alle trends die voor de Duitse domeinnaammarkt relevant zijn, beïnvloeden bovendien ook de Nederlandse.

Een evenement met 2 gezichten

Het thema van Domain Pulse 2018 was: Homo Digitalis. Een thema met 2 gezichten. Enerzijds biedt het ruimte om naar de toekomst te kijken. Anderzijds aandacht voor mogelijke bedreigingen als cybercrime en nieuwe wetgeving. Dit jaar lag het accent duidelijk op het laatste. Dat was deels met dank aan de op handen zijnde introductie van nieuwe Europese wetgeving in de vorm van de General Data Protection Regulation (GDPR). Maar sprekers stonden ook opmerkelijk lang stil bij zaken als de securityrisico’s van het internet-of-things (IoT), privacyschendingen door antiterrorisme-wetgeving. Sign of the times?

Tekortkomingen van het digitale tijdperk

Het was keynote-spreker Matthias Horx, die de toon het beste duidde. De futuroloog ging in zijn bijdrage in op de vele tekortkomingen van het digitale tijdperk. Is een smart home echt smart? Wordt computercapaciteit inderdaad steeds groter, zoals Moore’s Law stelt? Hoe goed zijn social media voor ons zelfbeeld? Hij signaleert dat er een steeds sterkere tegenbeweging op gang komt en vroeg zijn gehoor om meer ‘digitale oplettendheid’. Is ons digitale bewustzijn in balans met ons bewustzijn van de echte wereld?

Ook andere sprekers legden de vinger op de zere plek: Maarten Botterman, lid van de ICANN-board, riep zijn gehoor op pro-actief op te treden om de risico’s van het IoT te verkleinen. Peter Schaar, voorzitter van de Europese Academie voor Vrijheid van informatie en Gegevensbescherming, wees op de prijs die in Duitsland betaald wordt voor het delen van informatie ter voorkoming van terroristische aanslagen en waarom dit vaak ineffectief is.

SIDN nam deel aan 2 paneldiscussies

SIDN was in 2 panels vertegenwoordigd. Arjan Middelkoop, onze manager New Business, Marketing & Sales, nam deel aan het panel over manieren waarop registry’s kunnen omgaan met stagnerende groei van de markt. Met name opties in online identiteiten en internet-of-things staan in de belangstelling. Maarten Simon, onze legal & policy advisor, maakte deel uit van het panel over notice-and-take-down. Hoe kunnen registry’s maximaal bijdragen aan het terugdringen van malafide gebruik van domeinnamen?

Elephant in the room

The Elephant in the room bleef echter de GDPR. Waar de EU steeds strengere eisen stelt aan het delen van persoonsgegevens verlangt de ICANN van met name gTLDs inzicht in hun portfolio. Een verlangen dat lastig te vervullen is, omdat ICANN zelf in de VS – en dus buiten de EU – gevestigd is.