Domain Connect: nieuwe standaard die domeinnaamgebruik vereenvoudigt
Een niet gebruikte domeinnaam, wordt vaak niet verlengd
Een niet gebruikte domeinnaam, wordt vaak niet verlengd
Het blijft een probleem binnen de domeinnaamsector: een klant registreert een domeinnaam, maar verzuimt vaak om diensten te activeren die nodig zijn om er werkelijk gebruik van te maken, zoals hosting en e-mail. Een mogelijke oorzaak is, dat het aanpassen van de DNS-instellingen om een nieuwe dienst te activeren vaak te ingewikkeld is. Er is nu een open standaard ontwikkeld, Domain Connect, die hier een einde aan moet maken.
Dat het vaak niet lukt om domeinnamen in gebruik te nemen, betekent dat aanbieders overstelpt worden met telefoontjes van domeinnaamhouders die hulp nodig hebben. Dit bepaalt uiteindelijk of de houder besluit om het domein te verlengen, als de eerste registratietermijn ten einde loopt. Het is de belangrijkste reden dat er elk jaar zoveel domeinnamen worden opgeheven.
Domeinnamen waaraan diensten zijn gekoppeld en die actief worden gebruikt, hebben meer kans om verlengd te worden dan domeinnamen die niet worden benut. Deze samenhang tussen dienstactivering en verlenging is opvallend, maar niet meer dan logisch. Als de jaarlijkse factuur voor het verlengen van de domeinnaam op de (virtuele) mat valt, maakt de houder de volgende zakelijke afweging: heb ik dit echt nodig of is het leuk voor erbij? Of de domeinnaam actief wordt gebruikt, zal dan vaak de doorslag geven.
Bij het onbenut blijven van domeinnamen spelen verschillende factoren een rol. Sommige domeinnaamhouders hebben het te druk om DNS-records te configureren. In andere gevallen ligt de oorzaak bij de technologie of gebruikerservaring. DNS-records instellen voor e-mail, WordPress®, Office 365® of andere systemen mag een fluitje van een cent zijn voor professionals binnen de sector, maar voor de talloze mensen die niet weten hoe dit werkt, kan het een intimiderend of onoverzichtelijk proces zijn. Dat kan zo verlammend werken dat ze er niet eens aan beginnen, met als gevolg dat de domeinnaam onbenut blijft.
Er zijn ook mensen die er wel aan beginnen, maar vervolgens intensief moeten worden geassisteerd en begeleid door de supportafdeling van de aanbieder of registrar. Dit kan niet alleen een kostbare zaak voor de registrar of aanbieder zijn, maar ook een tijdrovende en frustrerende aangelegenheid voor de gebruiker. Dit kan implicaties hebben voor de manier waarop het contact met de registrar of DNS-aanbieder wordt ervaren.
Om het proces minder onoverzichtelijk en intimiderend te maken, besloten verschillende partijen binnen de sector om een nieuw open standaardformulier voor DNS-configuratie te ontwikkelen. Domain Connect moet de activering en het gebruik van domeinnamen een stuk eenvoudiger maken. Het is een open standaard, die is voorgelegd aan de IETF.
Domain Connect neemt de gebruiker een aantal dingen uit handen door de DNS-aanbieder of registrar toe te staan om DNS-instellingen te delen met diensten als Office 365®, WordPress®, Google®, WP-Engine® en Hubspot®. Hierdoor hoeft de gebruiker velden waarin wordt gevraagd om TTL, DNS-records of hostnamen niet langer zelf in te vullen. Omdat de informatie afkomstig is van de bron, kan de registrar of DNS-aanbieder records foutloos instellen en op basis van geauthenticeerde gegevens de behoeften van de gebruiker effectief communiceren. Wie geïnteresseerd is in de technische details, kan op Github de broncode bekijken.
Inmiddels melden registrars in Noord-Amerika en Europa die Domain Connect in een vroeg stadium hebben geïmplementeerd dat houders die hun domeinnaam actief benutten in aantal zijn toegenomen. Daarnaast zijn zowel de kosten als het volume van de verleende klantondersteuning met maar liefst 35 tot 55% gedaald en is het aantal verlengingen met 10 tot 30% gestegen. Op het onlangs in Las Vegas gehouden evenement NamesCon 2019 werd tijdens een presentatie van Office 365 onthuld dat waar gebruik werd gemaakt van Domain Connect om diensten te activeren 98% van de domeinnamen was verlengd, tegenover 70% waar dat niet het geval was.
Domain Connect is nog niet ingevoerd in Nederland. De Domain Name Association (DNA), een brancheorganisatie waar wij deel van uitmaken, is begonnen om de standaard wereldwijd te promoten. Zowel de DNA als wij raden registrars aan om zich te verdiepen in Domain Connect en de manier waarop het actief gebruik van domeinnamen kan stimuleren.
Meer informatie vind je op domainconnect.org.