Digitale Binnenhof Academy biedt politici ongekleurde digitale kennis
Op 20 mei gaf Valerie Frissen de derde sessie: Data als eigendom van de burger
Op 20 mei gaf Valerie Frissen de derde sessie: Data als eigendom van de burger
Het is belangrijk dat de politici in Nederland een goed debat kunnen voeren, onder andere over vragen rondom digitale bedreigingen en de beveiliging van persoonsgegevens. In de praktijk blijkt dat lastig. Tijdens debatten ontbreekt belangrijke informatie, doordat veel Kamerleden geen technische achtergrond hebben. Daarnaast is de aanwezige kennis vaak gekleurd. Uit het rapport van de Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst bleek dat Kamerleden behoefte hebben aan meer kennis over de digitale wereld. Daarom richtten acht organisaties in februari 2021 samen de Digitale Binnenhof Academy op. ECP | Platform voor de InformatieSamenleving voert als neutraal en onafhankelijke platform het secretariaat van de Academy. Kirsten Overboom, projectadviseur bij ECP, legt uit hoe de Digitale Binnenhof Academy objectieve en betrouwbare informatie waarborgt. Daarnaast vertelt Michiel Steltman, directeur van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), over het belang van het initiatief, de eerste informatiesessies en de toekomstambities.
De Digitale Binnenhof Academy is een initiatief van DINL, Amsterdam Internet Exchange, Dutch Cloud Community, Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers, Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers, Cyberveilig Nederland, Stichting Dutch Data Center Association, Fiber Carrier Association, ECP en iPoort. Deze organisaties hebben kennis van verschillende gebieden binnen de digitale sector. In februari 2021 staken zij de koppen bij elkaar, om samen betrouwbare en neutrale kennis over de digitale wereld over te brengen op politici. Vanuit de Digitale Binnenhof Academy startten zij kennis- en informatiesessies voor politici en fractiemedewerkers uit de Eerste- en Tweede Kamer en het Europees Parlement.
“Een belangrijk uitgangspunt van het initiatief is dat we altijd vraaggericht te werk gaan”, legt Michiel Steltman uit. “Dat betekent dat de kennis- en informatiesessies die we organiseren, gebaseerd zijn op de vragen van politici en fractieleden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een sessie, door te mailen naar info@digitalebinnenhofacademy.nl. Ook kunnen zij zowel vooraf, tijdens en na de sessies vragen stellen en indienen.”
“De lancering van de Digitale Binnenhof Academy werd enorm goed ontvangen”, vertelt Michiel. “In de eerste weken na de lancering, ontvingen we honderden reacties op het initiatief. Hieruit bleek direct hoe groot de behoefte is aan objectieve kennis over onze digitale samenleving.” “Ons platform ECP draagt als verbinder bij aan die objectiviteit”, voegt Kirsten Overboom daaraan toe. “Vanuit ECP ondersteunen we de Digitale Binnenhof Academy vanuit een onafhankelijke en neutrale positie. We organiseren de sessies die onze directeur Arie van Bellen introduceert en ondersteunen het kernteam. De vragen vanuit politici nemen we zoveel mogelijk mee in de invulling van de themasessies. Waar mogelijk verbinden we politici met partijen die hen voorzien van de juiste informatie of antwoord kunnen geven op hun vragen. Ook zorgen we voor een goede afstemming met de vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken, zodat we de themasessies altijd vanuit verschillende invalshoeken insteken.”
“Naast de theorie achter digitale onderwerpen, is ook de praktijk ontzettend belangrijk. Oftewel het bekijken van de onderwerpen vanuit verschillende perspectieven, zowel ethisch en theoretisch als praktisch en vanuit het perspectief van bedrijven”, stelt Michiel. “Digitale kennis gaat veel verder dan het hebben van kennis over computers en technische systemen. De kennis staat in verband met veiligheid, welzijn, data, de economie en het juridisch gebied. Digitale ontwikkelingen spelen in deze gebieden een belangrijke rol, zowel nu als in de toekomst.”
“Inmiddels hebben de eerste twee sessies digitaal plaatsgevonden. De opkomst tijdens deze sessies was groot en vanuit vrijwel iedere politieke partij was een kamerlid of fractielid aanwezig. Ook komen er mooie vervolgstappen uit de sessies. Zo werd naar aanleiding van de tweede sessies Digitale veiligheid een aanvullende verdiepingssessie voorgesteld, die we nu voor alle geïnteresseerden organiseren”, vertelt Kirsten. “Valerie Frissen, directeur van SIDN fonds en hoogleraar Digital Technologies en Social Changes, geeft de derde sessie op 20 mei. Tijdens deze sessie gaan we voornamelijk in op wat het thema Data als eigendom van de burger betekent voor de aanwezige politici.” De eerste vier sessies hebben een wetenschappelijke insteek en zijn verbonden aan vier deelonderwerpen: (1) Digitale veiligheid, (2) Digitale economie en infrastructuur, (3) Data als eigendom van de burger en (4) Digitale vaardigheden. “Wetenschappers en hoogleraren nemen de politici aan de hand van deze thema’s in eerste instantie mee de diepte in. De informatie, kennis en vragen die tijdens de sessies aan bod komen, zijn vertrouwelijk en worden niet openbaar gedeeld. Daarmee is de Digitale Binnenhof Academy een veilige en educatieve plek voor politici”, aldus Michiel.
Kirsten: “De Digitale Binnenhof Academy is een initiatief dat we blijven uitbreiden en ontwikkelen. Rondom de zomer bespreken we samen met het kernteam de ontwikkelmogelijkheden, het toevoegen van subonderdelen en het organiseren van aanvullende activiteiten.” Michiel vult aan: “Naar aanleiding van de eerste sessies kregen we waardevolle feedback, waarmee we de daarop volgende sessies konden verbeteren. Op dit moment richten we ons op het bijspijkeren van de digitale kennis van landelijke politici en leden van het Europees parlement, maar mogelijk gaan we in de toekomst ook regionale en lokale politici en ambtenaren ondersteunen. Zo benutten we samen de brede digitale basis van Nederland en gaan we voor een sterke, veilige en veerkrachtige digitale toekomst”. Wil je meer weten over de Digitale Binnenhof Academy of wil je het initiatief en de kennis- en informatiesessies ondersteunen met waardevolle informatie? Ga dan naar ecp.nl of neem contact op met ECP via 070-4190309.