De zoektocht naar de cyberspecialist van morgen

In het huidige banenlandschap roept men vaak dat er weinig jong talent is. Maar is dit ook echt zo? Kijken we met zijn allen wel naar de juiste talenten en zoeken we wel op de goede plek? Volgens Mary-Jo de Leeuw, bedenker en medeoprichter van de Cyberwerkplaats, is er genoeg talent. Het is een kwestie van beter om ons heen kijken en de ambitie en kwaliteiten van de jongeren zien. We moeten niet alleen letten op ‘het papiertje’. “Wij passen onze leertrajecten aan op het talent van de jongeren. Ze kunnen vrijblijvend deelnemen en doen wat ze leuk vinden. Geen corporate gedoe, maar volledig gericht op de praktijk.” Mary-Jo vertelt hoe ze haar frustratie omzette in een sterk, praktijkgericht concept en hoe de Cyberwerkplaats met hulp van SIDN fonds in een jaar heel wat heeft bereikt.

De Cyberwerkplaats is een plek waar jongeren worden opgeleid tot echte cyberspecialisten. “Jongeren tussen de 15 en 25 jaar kunnen bij ons terecht om te leren programmeren, hacken, maar ook om robots te leren besturen en soortgelijke skills te ontwikkelen. Wat ons onderscheidt van een hackerspace is dat wij jong talent koppelen aan potentiële werkgevers. Terwijl ze bij ons opgeleid worden, lopen ze ondertussen ook bij een toekomstig werkgever stage. Op die manier kunnen ze vrijblijvend aan elkaar ruiken.” En met succes, want ongeveer 80% van de jonge stagiairs krijgt bij hun stagebedrijf een baan aangeboden.

Ieder jong persoon kan bij de Cyberwerkplaats terecht. Met of zonder papiertje; met een eigen laptop of zonder. In een intakegesprek wordt gekeken waar de kwaliteiten van de jongeren liggen en of ze echt gemotiveerd zijn. “We werken met zogenaamde bouwblokken. De jongeren bepalen zelf welke bouwblokken zij volgen. Op het mbo moet je allerlei verplichte vakken afronden voordat je een diploma krijgt. Bij ons is daar geen sprake van; ze kiezen zelf de lessen uit die ze willen volgen. Natuurlijk geven we ze ook achtergrondinformatie mee als het gaat om bijvoorbeeld ICT-recht. Maar de focus ligt op die 21e-eeuwse vaardigheden.”

Van frustratie naar hands-on succes

Het idee voor de Cyberwerkplaats ontstond vanuit frustratie. “Ik kom vaak bij opdrachtgevers die mij vragen om mee te denken over waar ze talent vandaan kunnen halen. Daarin adviseer ik en vertel ik hoe het in de community werkt. Vaak blijven zij roepen dat ze het talent niet kunnen vinden. Best gek want mijn inbox stroomt dagelijks vol met mailtjes van jongeren die misschien niet de juiste diploma’s hebben, maar wel talent en potentie. Als we dan blijven volhouden dat er te weinig talent is, dan snap ik dat we deze discussie over drie jaar nog voeren.”

Vanuit Den Haag het curriculum van het onderwijs aanpassen is dus niet voldoende in de zoektocht naar jong talent. Er is een andere mindset nodig om het talent optimaal te kunnen benutten en op te leiden. Iets wat in het reguliere onderwijs logischerwijs lastig is. “Alles verandert zo snel. Een docent bevindt zich niet elke dag midden in de IT- en cybersecuritywereld, zoals bij ons wel het geval is. Dan is het lastig om al die ontwikkelingen telkens toe te passen in de lessen.” Bij de Cyberwerkplaats kan het juist allemaal op maat en kan worden ingespeeld op de actualiteit. “Als er een hele grote DDoS-aanval is, dan kunnen wij onze bouwblokken direct ombouwen en ons 3 weken lang focussen op alles omtrent DDoS-aanvallen.”

Update na jaar 1

Eind 2016 bedacht Mary-Jo het concept en polste Anouk Vos of zij er heil in zag om samen dit concept verder te ontwikkelen. Hierna voerden zij verkennende gesprekken met diverse gemeentes en werd het team uitgebreid. In augustus 2017 vond de eerste succesvolle pilot van de Cyberwerkplaats plaats. Inmiddels tonen organisaties en gemeenten vanuit meer steden in Nederland, en daarbuiten, interesse in de werkplaats. Mede dankzij SIDN fonds kunnen de initiatiefnemers hun ziel en zaligheid in het project blijven stoppen en de Cyberwerkplaats uitbreiden. “De bijdrage van het SIDN fonds heeft een wereld van verschil gemaakt. Ze hebben ons niet alleen geholpen met een mooie bijdrage, maar het betekent ook enorm veel dat zij vertrouwen hebben in ons en ons product. We zijn blij dat SIDN fonds met ons de handen ineen wil slaan.” Inmiddels is de permanente ruimte van de Cyberwerkplaats opgeleverd die onder andere is voorzien van een eigen werkbank, diverse werkplekken, een voetbaltafel, versterkt projectleider Nasya sinds kort het team en zijn ze nu niet een dag maar twee dagen geopend.

SIDN fonds

Mensen en organisaties verbinden voor een onbezorgd digitaal bestaan, dat is de missie van SIDN. SIDN fonds, dat we in 2014 startte, draagt hieraan bij. SIDN fonds staat voor een sterk internet voor iedereen en geeft geld aan projecten die het internet versterken, bijdragen aan empowerment van de gebruikers of die internet op een vernieuwende manier inzetten. Zo dragen we bij aan de welvaart en het welzijn in Nederland.

De cyberspecialisten van morgen

“Ik geloof heilig in ons concept. Vorige week was ik nog op een high profile conferentie in Londen waar ik vertelde over ons concept. De reacties waren lovend en men wil het op meerdere plekken oppakken.” In het mooiste geval wordt dit werkelijkheid en gaan meerdere steden in binnen- en buitenland aan de slag met de Cyberwerkplaats. Toch wil Mary-Jo ervoor waken dat het project niet beschouwd wordt als goedkope oplossing voor grote bedrijven. “Onze jongeren zijn niet altijd onder de indruk van de grootte van een organisatie. Zij willen hun brood leren verdienen met iets wat ze echt leuk vinden, zeker de jongeren die onder bijstandsniveau leven.” De Cyberwerkplaats werkt samen met bedrijven door middel van sponsorships. Dat kan zijn in de vorm van financiële steun, het aanbieden van stageplaatsen of de donatie van laptops bijvoorbeeld. Natuurlijk heb je ook bedrijven die ons bellen met verzoeken om opdrachten voor ze uit te voeren zonder dat ze daar een vergoeding tegenover stellen. Maar gratis werken voor andere bedrijven kunnen we helaas niet aan beginnen. Wij gaan graag de relatie aan met onze partners om zo van meerwaarde te kunnen zijn. En zo komen ze samen met de jongeren een stap dichterbij het aantrekken van de cyberspecialisten van morgen op een vernieuwende manier.

De Cyberwerkplaats is een hit en dit is niet waar het stopt. Zie jij een samenwerking met de Cyberwerkplaats wel zitten? Of misschien ken of ben jij de cyberspecialist van morgen die zijn of haar talenten wil ontwikkelen in de Cyberwerkplaats? Kijk voor meer informatie op de Cyberwerkplaats-website of stuur een mail naar info@cyberwerkplaats.nl.