Dé tijd van digitale bewijskracht

De handtekening op papier is niet meer. Nou ja, misschien iets genuanceerder. De krabbel - die velen wellicht in een opwelling op de lagere school bedachten - is in ons huidige digitale bestaan niet meer zo gemakkelijk. Papieren printen, ondertekenen, weer scannen en terugmailen. Handelingen die tegenwoordig niet meer nodig zijn dankzij de digitale handtekening. En het is meer dan alleen een digitale handtekening, iets wat nog niet iedereen beseft. De digitale handtekening gaat hand in hand met identiteitsverificatie. Je moet tenslotte zeker weten dat de persoon die iets ondertekent of een transactie doet, is wie hij zegt dat hij is. Kick Willemse, oprichter en CEO van Evidos en Ondertekenen.nl, is internationaal expert op het gebied van digitale identiteit en actief betrokken bij nationale en internationale ontwikkelingen. Willemse was een van de sprekers tijdens SIDN Connect en vertelde over het gebruik van digitale identiteiten en trends rondom digitale bewijskracht.

Bij de opkomst van het internet hielden mensen zich in eerste instantie bezig met domeinnamen of hoe ze hun mail aanboden. “Ik was continu met een andere kwestie bezig: ‘Als je een leuke internettoepassing bedenkt, moet je wel weten met wie je zakendoet’. Dit is niet zozeer van belang voor simpele transacties zoals op Marktplaats, maar vooral voor de zakelijke transacties.” Denk aan koopaktes, huurcontracten, onderwijsinschrijvingen, crowdfunding en leaseconstructies. Allerlei transacties met een hoog risico, mocht er iets misgaan.

Met die terugkerende kwestie in zijn hoofd en een grote interesse voor het opkomende internet richtte Willemse zo’n 10 jaar geleden Evidos op. Inmiddels is Evidos hét platform voor digitale bewijskracht. Onderdeel van Evidos is Ondertekenen.nl. Deze tool zorgt voor een rechtsgeldige digitale handtekening die iemands identiteit onlosmakelijk verbindt aan een transactie. Daarnaast helpt Evidos bij het ondertekenen, identificeren en waarmerken van transacties met behulp van lokale methodes.

Tijd voor sterke bewijskracht

De digitale handtekening en identiteitsverificatie zijn populair. Iets wat in het aantal transacties bij Evidos ook te zien is. Het aantal transacties verdubbelde het afgelopen jaar van 800.000 naar 1,5 miljoen per jaar. Een mooie ontwikkeling, de tijd is namelijk rijp voor digitale bewijskracht. “Nadat de organisaties met de laagdrempelige processen begonnen zijn de serieuzere processen, waaronder identiteitsverificatie, eigenlijk nu pas aan de beurt”, aldus Willemse.

Dit groeiende belang rondom rechtsgeldigheid en veilige digitale identiteitsverificatie komt volgens Kick door een aantal elementen. Enerzijds zijn de juiste benodigde ingrediënten voor bewijskracht er nu pas. Dan doelt Willemse op middelen zoals DigiD, iDIN, eHerkenning, maar ook wetgeving op zowel landelijk als Europees niveau.

Een andere verklaring is het einde van de economische crisis. “Doordat de crisis voorbij is, gaat alles weer iets beter. Bedrijven groeien en hebben weer de middelen om processen die ze handmatig deden te digitaliseren.”

Spanningsveld

Er is dus meer geld, tijd en urgentie om als bedrijf te investeren in digitale bewijskracht. Ook technologisch gezien is er steeds meer mogelijk. In identiteitsverificatie zie je een duidelijke trend. “We begonnen ooit met een laag niveau wat eenvoudig te gebruiken is: gebruikersnaam en wachtwoord. Langzamerhand ontstaan zwaardere niveaus. Denk aan het versturen van een bevestigingscode of -link via WhatsApp-bericht of sms sturen als extra beveiliging bij het ondertekenen. Als we het over digitale identiteit hebben spreken we over 3 niveaus: laag, substantieel en hoog. We geven niet iedereen gelijk de stempel hoog, want dit hangt sterk samen met het gebruikersgemak. Als je je huis gaat verkopen of testament gaat vastleggen, dan wil je natuurlijk dat de mate van bewijskracht hoog is.” Er is dus een spanningsveld

eIDAS

Ook op Europees niveau zit men niet stil. eIDAS is het Europese raamwerk waardoor mensen in België makkelijk met hun eigen digitale identificatietool in Nederland terecht kunnen en vice versa. Dit vraagt ook om de nodige technologische afspraken. Iets waar Willemse bij betrokken is geweest. “Ik ben betrokken geweest bij het vormgeven van de technische koppelvlakken. Daarnaast heb ik geholpen het nationale knooppunt in te richten waardoor ik met mijn persoonlijke DigiD dus gemakkelijk in Duitsland of België terecht kan.”

Het gebeurt nu

De boodschap van Willemse is duidelijk: het gebeurt nu. “Het is belangrijk dat organisaties begrijpen dat ze gewoon met digitale bewijskracht, op welk niveau wenselijk, aan de slag kunnen. Ondanks de hoeveelheid ontwikkelingen is er geen reden om niet te starten.” Digitale bewijskracht is belangrijker dan ooit. Een cruciaal onderdeel in het streven naar een veilig internet voor iedereen.