De belofte van nieuwe eID-middelen voor (semi-)publieke dienstverleners
Lees in ons whitepaper hoe burgers regie kunnen voeren over hun eigen gegevens
Lees in ons whitepaper hoe burgers regie kunnen voeren over hun eigen gegevens
De introductie en innovatie van nieuwe elektronische identificatiemiddelen is voor een groot deel afhankelijk van de Wet Digitale Overheid (WDO). In de WDO wordt vastgelegd waar publieke en private eID-middelen aan moeten voldoen om ingezet te kunnen worden als identificatiemiddel voor onlinedienstverlening vanuit de overheid en de zorg. De WDO maakt het mogelijk voor private partijen om concurrerende oplossingen voor DigiD op de markt te brengen en dat is goed nieuws. Vooral omdat door concurrentie, innovatie wordt aangejaagd en hierdoor wordt het waarschijnlijker dat er veiligere en gebruiksvriendelijke apps op de markt komen die ook onze privacy beter beschermen.
Minder goed nieuws; de inwerkingtreding van deze wet is uitgesteld tot media 2022. Hierdoor wachten veel organisaties af en investeren nog niet in nieuwe eID-apps voordat de WDO-richtlijnen bekend zijn. Het risico dat hierdoor ontstaat is dat innovatie binnen onlinedienstverlening in de publieke sector vertraagt. Anderzijds biedt het tijd om deze organisaties te helpen om zich goed voor te bereiden zodat ze straks sneller, betere beslissingen kunnen nemen.
Daarom schreven we een whitepaper voor de publieke sector waarin je veel informatie leest over ontwikkelingen op de markt voor eID-middelen. Het thema van de whitepaper is, ‘Hoe burgers regie kunnen voeren over hun eigen gegevens’. In de publieke sector is namelijk veel aandacht voor betere privacybescherming, waarbij vooral wordt gekeken naar manieren om mensen meer controle en zeggenschap te bieden over hun eigen gegevens. De sector zoekt inmiddels actief naar oplossingen en de koplopers zijn pilotprojecten gestart met middelen als Schluss en IRMA – zogenaamde Self Sovereign Identity-middelen. In dit paper gaan we in op de verschillen tussen bestaande en nieuwe oplossingen met een focus op de voordelen van SSI-middelen zoals IRMA. Het doel van het paper is om ook andere organisaties te stimuleren om via pilotprojecten kennis en ervaring op te doen met deze en andere middelen. Zo kunnen ze ontdekken welke mogelijkheden er zijn om betere privacybescherming te bieden, hun onlinedienstverlening uit te breiden – en deze tegelijkertijd veiliger en makkelijker te maken.
Ben je na het lezen van de whitepaper benieuwd hoe Self Sovereign Identity-middelen jouw organisatie kunnen helpen. Neem dan contact op met onze business developer Bob Kronenburg, via +31 6 31031423 of bob.kronenburg@sidn.nl.