Australische Telstra overgestapt naar IPv6-only voor mobiele gebruikers
Hoge kosten IPv4-adresblokken dwongen tot CGNAT als tussenstap
Hoge kosten IPv4-adresblokken dwongen tot CGNAT als tussenstap
De Australische telecom provider Telstra heeft zijn mobiele gebruikers overgezet naar IPv6-only. Daarmee treedt deze telco in de voetsporen van mobiele providers in Zuid-Korea en Vietnam, die eerder al tientallen miljoenen klanten op IPv6-only hebben gezet, en India en China, waar inmiddels honderden miljoenen gebruikers op IPv6-only zitten. In totaal heeft Telstra 18.3 miljoen mobiele aansluitingen, maar een deel daarvan (BYOD-tablets, modems, slimme apparaten en dergelijke) gaat niet naar IPv6-only over.
Afgelopen februari begon Telstra in het zuiden van Australië met het omzetten van de eerste gebruikers naar IPv6-only. Eind februari moest deze transitie afgerond zijn. Dat betekent dat hun mobiele telefoons en tablets nu helemaal geen IPv4-adres meer uitgereikt krijgen als zij verbinding met het internet zoeken.
Omdat een groot deel van de servers op internet nog geen IPv6-adres heeft, wordt 464XLAT ingezet. In dit artikel leggen we uit hoe een DNS64 server en een NAT64 gateway in tandem zorgen dat IPv4-only servers op internet toch bereikbaar zijn voor IPv6-only clients. Hoewel deze configuratie inmiddels de meest toekomstbestendige route is naar een internetinfrastructuur die volledig op IPv6 gebaseerd is, zitten er ook nadelen aan de gebruikte 464XLAT-technologie. Omdat de eerste vertaalslag door de DNS64 resolver wordt uitgevoerd, werkt deze truc niet met letterlijke IPv4-adressen (zoals 192.0.2.5). En als een echt IPv6-adres voor een bepaalde server niet bestaat (dat wil zeggen dat er in de autoritatieve server geen AAAA-record wordt gepubliceerd), dan is er natuurlijk ook geen DNSSEC-handtekening (een RRSIG-record) voor beschikbaar.
Telstra introduceerde de huidige dual-stack-aansluiting voor zijn mobiele klanten in de zomer van 2016. Toen al was het de bedoeling om uiteindelijk naar IPv6-only toe te werken [1, 2, 3]. Anderhalf jaar daarvoor gaf Telstra echter al aan dat het geen IPv4-adressen meer tot zijn beschikking had en noodgedwongen zijn eerste CGNAT-implementaties moest doen, met alle nadelen van dien.
In 2018 had Telstra honderdduizenden mobiele devices die daadwerkelijk gebruikmaakten van IPv6, voornamelijk dual-stack iPad’s. Hoewel het bedrijf die aantallen wel een succes noemde, besloot Telstra datzelfde jaar de transitie naar IPv6 te versnellen. Directe aanleiding waren de vele tonnen die ze dat jaar moesten uitgeven aan de aanschaf van nieuwe IPv4-adresblokken. Uit een kostenberekening bleek dat de investeringen in nieuwe CGNAT hardware 4,3 miljoen Euro zouden bedragen, tegenover 11,5 miljoen aan investeringen in IPv4-adressen voor een periode van 3 jaar. Vandaar dat CGNAT bij Telstra in de tussenliggende jaren nog zo'n prominente rol heeft gespeeld.