Appt.org helpt ontwikkelaars bij de bouw van toegankelijke apps voor iedereen

SIDN fonds ondersteunt het platform van Q42 en Stichting Appt

Slechtziende persoon bedient een smartphone

De groep mensen die gebruikmaakt van online toegankelijkheidsopties is veel groter dan alleen mensen met een beperking. Toch zijn dit soort functies nog lang niet in alle apps beschikbaar. De European Accessibility Act brengt daar verandering in. Vanaf 2025 moeten websites en apps van ondernemers digitaal toegankelijk zijn voor iedereen. Met het platform appt.org ondersteunen Q42, Abra en Stichting Appt appbouwers om toegankelijke apps te ontwikkelen. Ook geeft het platform de bouwers inzicht in de toegankelijkheid van hun apps. Johan Huijkman, accessibility engineer bij Q42 en bestuurslid bij Stichting Appt: “Met dit project willen we bewustzijn creëren rondom digitale toegankelijkheid en tegelijkertijd oplossingen aandragen.” Johan vertelt over de samenwerking rondom het project en de uitrol van het platform. SIDN fonds steunt het initiatief.

Samenwerking tussen Q42 en Stichting Appt

Johan Huijkman, accessibility engineer bij Q42 en bestuurslid bij Stichting Appt
Johan Huijkman, accessibility engineer bij Q42 en bestuurslid bij Stichting Appt

De wereld om ons heen wordt steeds digitaler. Ieder mens heeft het recht om mee te doen in onze digitaliserende maatschappij en zo ook gebruik te kunnen maken van apps. “Ons gezamenlijke streven is dan ook om apps voor iedereen toegankelijk te maken”, legt Johan uit. “Dat doen we onder meer via het platform appt.org. Binnen Q42 deden we eerder onderzoek naar het gebruik van ingebouwde toegankelijkheidsfuncties op mobiele telefoons, zoals het vergroten van letters, het laten uitspreken van woorden, het aanpassen van contrast en het instellen van de ondertiteling. Uit dit onderzoek bleek dat niet alleen mensen met een beperking, maar ook veel gebruikers zonder aantoonbare beperking gebruikmaken van deze instellingen. Van alle Android-gebruikers uit het onderzoek maakte meer dan de helft gebruik van deze functies. Van de iOS-gebruikers was dat iets minder dan de helft. Dit zijn relatief hoge percentages, die het belang van digitale toegankelijkheid onderstrepen. In dezelfde periode waarin dit onderzoek liep, werkte Stichting Appt aan de doorontwikkeling van een kennisbank over de toegankelijkheid van apps. De organisatie kon hulp gebruiken bij de bouw hiervan en kwam zo met Q42 in contact.”

Toegankelijkheidsplatform appt.org

“We besloten onze krachten te bundelen”, zegt Johan. “Het resultaat daarvan is appt.org: een platform waarop we met de resultaten van het Q42-onderzoek bewustzijn kunnen creëren onder appontwikkelaars. Ook dragen we via een kennisbank oplossingen aan over hoe je met digitale toegankelijkheid omgaat. Voorafgaand aan de livegang haalden we waardevolle input op bij ontwikkelaars van apps en websites. Uit deze feedback bleek onder meer dat gebruikers niet goed wisten waar ze moesten beginnen, door de grote hoeveelheid informatie op het platform. Op basis van deze feedback ontwikkelden we een beginnersgids, waarmee we gebruikers door de informatie heen leiden.”

“In december 2022 ging de bètaversie van het platform live en op 30 januari 2023 werd appt.org officieel gelanceerd. Sinds het platform online staat, krijgen we veel positieve feedback. Verschillende appontwikkelaars willen graag toegankelijke apps bouwen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Voor Nederlandse overheden en instellingen uit de (semi-)publieke sector is het bijvoorbeeld verplicht om te voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid van de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Opappt.org vinden gebruikers en ontwikkelaars codevoorbeelden die aan specifieke richtlijnen zijn gekoppeld. Deze voorbeelden leggen uit hoe je die richtlijnen verwerkt in een app. Dat is voor veel ontwikkelaars erg waardevol. Zij hebben nu een centrale plek waar ze alle informatie kunnen vinden, die nodig is om een toegankelijke app te bouwen.”

Steun van SIDN fonds

Mieke van Heesewijk, programmamanager bij SIDN fonds

SIDN fonds speelde een belangrijke rol binnen het project. Johan: “Het fonds geeft de wens om meer te doen met digitale toegankelijkheid en dit project sluit daar erg mooi op aan. Met de financiële steun die we van SIDN fonds ontvingen, konden we het onderzoek verder uitbreiden en uiteindelijk het platform opzetten. Daarnaast versterkte het project de relatie en samenwerking tussen Q42 en Stichting Appt. Zo werd ik uiteindelijk zelfs bestuurslid bij Stichting Appt.” Mieke van Heesewijk, programmamanager bij SIDN fonds: “Er is een aanzienlijk gebrek aan kennis en bewustzijn onder ontwikkelaars en beslissers over de waarde van toegankelijkheid in apps. Gelukkig biedt het toegankelijkheidsplatform appt.org nu concrete oplossingen. Dit platform biedt naast uitleg over waarom toegankelijkheid van apps belangrijk is, ook praktische handvatten en een stappenplan voor ontwikkelaars. Door deze ondersteuning worden nu meer toegankelijke apps gerealiseerd. Dat is een goede ontwikkeling in de wereld van inclusieve technologie.”

Apps voor iedereen toegankelijk

“Het platform is op dit moment volop in gebruik. Tegelijkertijd kijken we vooruit en blijven we inzetten op verbeteringen. We zijn op zoek naar iemand die het project breed onder de aandacht brengt en zorgt dat het platform blijft groeien door nieuwe content. En daarnaast samenwerkingen en ontmoetingen tussen appbouwers stimuleert. Zo streven we naar een digitale maatschappij waaraan iedereen kan deelnemen en waarin apps voor iedereen toegankelijk zijn. Om dit ultieme doel te bereiken, moeten we blijven samenwerken.” Wil je meer weten over appt.org? Of denk jij dat je hier een bijdrage aan kunt leveren? Neem dan contact op met Johan Huijkman via johan@q42.nl.

Meer mooie projecten die steun kregen van SIDN fonds

Lees meer artikelen over projecten die bijdragen aan een sterker internet.