Appt leert hoe je jouw app toegankelijk maakt

SIDN fonds steunt project dat bijdraagt aan een internet voor iedereen

Met ingang van 23 september 2020 moeten alle websites van Nederlandse overheidsinstanties voldoen aan de toegankelijkheidseisen, die staan beschreven in het ‘Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid’. De deadline voor mobiele applicaties is 23 juni 2021. In de praktijk ligt de focus van organisaties vaak op het toegankelijk maken van hun websites. De toegankelijkheid van apps vraagt een andere aanpak, waar nog weinig informatie over te vinden is. Jan Jaap de Groot en Paul van Workum, initiatiefnemers van het platform Appt, vinden het van groot belang dat ook apps voor iedereen toegankelijk zijn. Zij zetten hun kennis en expertise in om deze missie te realiseren. Jan Jaap vertelt hoe zij door middel van Appt en met de steun van SIDN fonds dit doel nastreven.

Het belang van toegankelijke apps

Jan Jaap de Groot, initiatiefnemer van Appt

“Al tijdens mijn studie deed ik onderzoek naar de verbetering van applicaties voor alle doelgroepen. Door in gesprek te gaan met mensen met een visuele beperking of mensen die volledig blind zijn, ontdekte ik hoe zij hun telefoon gebruiken”, vertelt Jan Jaap. “Als je blind of slechtziend bent, kun je gewoon een standaard iPhone of Samsung-telefoon gebruiken. Het verschil is dat zij apps via hun telefoon op een andere manier bedienen, bijvoorbeeld door middel van een schermlezer. Ook andere beperkingen, zoals een motorische beperking, kunnen ervoor zorgen dat je apps niet kunt gebruiken. Hier bieden functies als de stembediening en de schakelbediening een uitkomst.” “Dankzij de testen die ik met verschillende apps deed, ontdekte ik dat veel apps niet toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. Veel app-ontwikkelaars weten niet dat functies zoals de schermlezer of stembediening bestaan. Je kunt je vast indenken, hoe lastig het is als jij een app niet kunt gebruiken, terwijl al je vrienden hem wel gebruiken. Of wanneer je niet zelfstandig online boodschappen kunt doen, vanwege een niet-toegankelijke functie in de app. Ook ontdekte ik dat veel mensen die blind of slechtziend zijn, vaak alleen de basisgebaren kennen waarmee ze hun telefoon kunnen bedienen. De geavanceerde gebaren kennen ze meestal niet. Zo kwam ik tot de conclusie dat er over apps, in tegenstelling tot websites, weinig kennis is op het gebied van toegankelijkheid. Daar wilden Paul en ik verandering in brengen”, aldus Jan Jaap.

Paul van Workum, initiatiefnemer van Appt

Volgens het motto: iedereen appt

“Paul en ik zijn begin dit jaar samen het initiatief Appt gestart en in april ging onze website live. De naam Appt staat enerzijds voor ‘app toegankelijkheid’ en anderzijds voor het werkwoord ‘appt’. Ons motto luidt namelijk ‘iedereen appt’. Oftewel, iedereen moet gebruik kunnen maken van apps. Met Appt richten we ons in eerste instantie op bewustwording onder zowel de app-ontwikkelaars als de gebruikers van de apps. Daarnaast delen we openbaar onze kennis op het platform Appt en bieden we trainingen aan aan organisaties over bijvoorbeeld het gebruik van functies als de schermlezer of stembediening. Ook testen we applicaties met bestaande toegankelijkheidsopties. Vervolgens zoeken we samen naar oplossingen voor problemen in een app.” “Voor gebruikers hebben we op onze website een meldpunt gemaakt, waar zij een melding kunnen doen van een niet-toegankelijke app”, vertelt Jan Jaap. “Als tussenpartij nemen we vervolgens contact op met de ontwikkelaars van de app, om samen met hen de applicatie te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken.”

Het kennisplatform voor iedere organisatie

“Niet alleen overheidsorganisaties moeten voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Ook voor andere organisaties gelden wetten en verdragen die hen verplichten om apps en diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden. Daarom richten we ons op de gebruikers en ontwikkelaars van apps van bedrijven uit alle sectoren”, legt Jan Jaap uit. “Paul richt zich binnen ons project voornamelijk op de commerciële kant, zoals het contact leggen met bedrijven. Zelf richt ik me op de technische kant, namelijk het ontwikkelen van onze eigen app en het delen van kennis via ons platform. Op dit moment werken we samen met ons externe netwerk aan ons initiatief. In de toekomst maken we onze kennisbank ook beschikbaar voor onze netwerken, om daar zelf kennis op te delen.”

De steun van SIDN fonds

“Vanuit SIDN fonds ontvingen we een mooi bedrag, waarmee we zelf de gratis open source ‘Appt app’ ontwikkelden. Door middel van deze app leggen we uitgebreid alle basis- en geavanceerde gebaren uit aan mensen met een beperking. Ook bevat de app praktijkvoorbeelden, waarmee we bijvoorbeeld laten zien hoe je via de koppen van een website navigeert met de rotor. Op dit moment testen we de app samen met een groep mensen die blind zijn. Ons streven is om de iOS-versie in de Week van de Toegankelijkheid, van 5 t/m 9 oktober, te lanceren.” “In 2020 heeft SIDN fonds extra aandacht voor aanvragen die gericht zijn op toegankelijkheid en inclusie: iedereen moet zich vrij op het internet kunnen begeven”, vertelt Marieke van der Kruijs, projectcoördinator bij SIDN fonds. “Appt ondersteunt gebruikers van een schermlezer in het gebruik van meer geavanceerde functionaliteiten die maar beperkt worden gebruikt en beperkt door bedrijven en belangenverenigingen onder de aandacht van de doelgroep worden gebracht. Met de app worden ook app-ontwikkelaars en ergotherapeuten meer bewust gemaakt van de functionaliteiten van de schermlezer. Sterk aan de aanvraag was het gedegen onderzoek dat is gedaan naar bestaande handleidingen en tutorials, om te kunnen onderbouwen dat er inderdaad aandacht nodig is voor geavanceerd gebruik. Dat kan het browsen makkelijker maken.”

Digitale kansen optimaal benutten

“Ons ultieme doel is dat alle apps volledig toegankelijk zijn voor iedereen. Door kennis te delen, bewustwording te creëren en trainingen aan te bieden, willen we er op de lange termijn voor zorgen dat app-ontwikkelaars zoveel mogelijk zelf toegankelijke apps ontwikkelen. Ook streven we ernaar dat gebruikers weten hoe ze deze gebaren en functies kunnen gebruiken. Op die manier benutten we optimaal de digitale kansen en zorgen we er samen voor dat apps voor iedereen toegankelijk zijn.” Wil jij jouw app toegankelijk maken voor alle doelgroepen? Download dan de TestFlight iOS-versie van de Appt-app om meer te leren over toegankelijkheidsopties.

Meer mooie projecten die steun kregen van SIDN fonds

Lees meer artikelen over projecten die bijdragen aan een sterker internet.