Amazon breidt AWS uit met virtuele IPv6-only netwerken en hosts
Andere aanbieders laten zien dat IPv6-only zelfs belangrijke besparingen kan opleveren
Andere aanbieders laten zien dat IPv6-only zelfs belangrijke besparingen kan opleveren
Amazon introduceerde onlangs IPv6-only netwerken en Virtual Private Servers. Daarmee volgt deze grote cloud-leverancier in de voetsporen van onder andere PCextreme, TransIP en Ungleich, die eerder al met IPv6-only proposities kwamen.
Wat Amazon sinds kort aanbiedt als onderdeel van AWS zijn virtuele IPv6-only-subnetwerken (binnen een dual-stack Virtual Private Cloud, VPC) en virtuele hosts (op hun Nitro-platform, gebaseerd op de KVM hypervisor).
Voordeel voor gebruikers is dat zij toepassingen die veel IP-adressen nodig hebben – bijvoorbeeld om een zware werklast over een groot aantal machines te verdelen – nu op een IPv6-only infrastructuur kunnen draaien. Amazon bedient hiermee in eerste instantie de Amerikaanse overheid, die ruim een jaar geleden een strategie naar IPv6-only aankondigde en verplicht stelde voor federale overheidsorganisaties.
De IPv6-only proposities van het Nederlandse PCextreme en het Zwitserse Ungleich richten zich daarentegen vooral op kleinere bedrijven. Klanten van PCextreme krijgen een paar euro korting op een IPv6-only VPS. Maar eerder vertelde CTO Wido den Hollander dat er ook voor henzelf voordelen aan IPv6-only zitten. "We willen het aantrekkelijk maken voor mensen die met IPv6 willen experimenteren. We profileren ons als een technische partij, dus als iemand zo'n server probeert, dan vindt hij ons misschien ook zakelijk interessant."
Omdat port-scannen op IPv6 niet kan zoals bij IPv4, leveren deze systemen bovendien veel minder abuse op. "Als servers van klanten worden gehackt en vervolgens de IPv4-adresruimte – maar 4 miljard adressen groot – gaan scannen, dan heb je daar veel werk aan. Op IPv6 kan dat niet: alleen je eigen adresruimte is al veel groter dan het hele IPv4-internet. Die IPv6-only servers zijn dus vooral stil. Abuse is een vreselijke kostenpost – vooral vanwege het handwerk dat erbij komt kijken – en die zijn we liever kwijt dan rijk!"
Voor het Zwitserse Ungleich is IPv6 onderdeel van een toekomstbestendig businessmodel. Naast de traditionele dual-stacksystemen bieden zij al een aantal jaren IPv6-only VM's aan. Om te zorgen dat de services op deze systemen wel bereikbaar zijn voor de buitenwereld – dat wil zeggen: voor alle internetgebruikers – zet Ungleich verschillende IPv6-IPv4 (reverse) proxyservers in voor specifieke protocollen. En waar nodig ontwikkelen ze die proxies zelf. Volgens CEO Nico Schottelius wordt het merendeel van de IPv6-only VM's gebruikt om webdiensten aan te bieden, en is hun bereikbaarheid vanaf het IPv4-internet op deze manier afdoende geregeld. De Britse serviceprovider Mythic Beasts doet dat al jaren op vergelijkbare wijze met hun IPv6-only-hosting.
Voor Ungleich is IPv6 vanzelfsprekend onderdeel van een bredere propositie. "Ons hele bedrijf is gericht op sustainability," vertelde Schottelius eerder. "Zo draaien we op 100 procent vernieuwbare energie en zijn we een zero-carbonprovider. Maar we gaan verder dan dat: we hergebruiken oude gebouwen in het canton Glarus, en onze (refurbished) servers worden niet actief gekoeld. Daarnaast ondersteunen we de lokale gemeenschap met kennis en betaalbare digitale diensten."
"Onze focus op IPv6 is een logisch onderdeel van deze aanpak: IPv4 is niet houdbaar, niet voor ons, niet voor gebruikers, en niet voor contentaanbieders. Zouden we dit niet doen, dan is dat op lange termijn ten nadele van onze klanten."
Waar Amazon met zijn IPv6-only propositie vooral een nieuwe markt wil aanboren, zitten PCextreme en Ungleich er meer strategisch in, zowel voor hun klanten als voor henzelf. Beide providers geven aan dat er voldoende belangstelling is voor hun IPv6-only dienst. Deze casus van de Australische telecomprovider Telstra laat zien dat investeren in IPv6 in plaats van IPv4 zelfs belangrijke besparingen kan opleveren.
Bij SIDN proberen we omslagpunten in investeringen voor registrars dichterbij te brengen door middel van onze incentiveregeling (een korting op domeinnamen) voor IPv6.
Uit het laatste jaarlijkse IPv6-only-experiment van SIDN Labs blijkt gelukkig dat een aanzienlijk deel van de wereldwijde IPv6-infrastructuur inmiddels prima bruikbaar is.