Aller-allerlaatste IPv4-adressen eind dit jaar uitgedeeld

RIPE NCC schraapt restjes van adresblokken bij elkaar

Rode stempel op witte ondergrond met de tekst uitverkocht

RIPE NCC, de Regional Internet Registry (RIR) voor Europa, Rusland en West-Azië, verwacht eind dit jaar de allerlaatste IPv4-adressen uit te reiken. Dat betekent dat alleen organisaties (Local Internet Registries, LIR's) die niet eerder een IPv4-adresblok toegekend hebben gekregen dan nog in aanmerking komen, en dan ook alleen voor een /24 adresblok (bestaande uit 256 adressen).

Omdat die adressen dan niet meer direct beschikbaar zijn, komen belangstellenden daarvoor op een wachtlijst terecht. Adressen die (mondjesmaat) door LIR's aan de beheersorganisaties worden teruggegeven, worden dan opnieuw uitgereikt op basis van "wie het eerst komt, het eerst maalt".

Hergebruik

Onderstaande grafiek laat zien hoe RIPE NCC in de loop der tijd door zijn pool van beschikbare IPv4-adressen heen raakt.

Het donkerblauwe gedeelte onderaan laat het verloop zien van het 185.0.0.0/8 adresblok dat door de wereldwijde beheersorganisatie IANA in 2011 aan RIPE NCC werd toegekend. Dit adresblok was het laatst beschikbare /8 blok voor onze regio, en werd vanaf september 2012 onder voorwaarden verder gedistribueerd: alle LIR's konden nog eenmaal een /22 blok (bestaande uit 1024 adressen) krijgen, maar alleen als zij al een IPv6-adresblok hadden. Op die manier probeerde RIPE NCC de adoptie van IPv6 te stimuleren. Zoals je in de grafiek kunt zien zijn deze adresblokken al sinds anderhalf jaar nagenoeg op. Het lichtblauwe middengedeelte laat de IPv4-adressen zien die RIPE NCC heeft teruggekregen en beschikbaar heeft gemaakt voor hergebruik. Daar zitten ook grotere adresblokken bij, zodat ook uit deze Recovered pool nog geput kan worden voor /22 blokken. Zijn deze op, dan deelt RIPE NCC de resterende adressen nog steeds uit per 1.024 stuks, alleen bestaan deze toekenningen dan uit meerdere /23 (512 adressen) en /24 blokken (256 adressen), wat extra routeringscapaciteit vraagt. Als die adressen ook op zijn – naar verwachting dus dit najaar – dan is er dus alleen nog maar de wachtlijst, waarop teruggeven adresreeksen per 256 stuks worden uitgedeeld.

Streng gerantsoeneerd

Uit bovenstaande blijkt dat IPv4-adressen al sinds september 2012 streng gerantsoeneerd zijn. Vandaar dat wij ons op het standpunt stellen dat de IPv4-adressen feitelijk al lang op zijn. Je ziet dat ook terug in de levendige handel in "tweedehands" IPv4-adresblokken die inmiddels is ontstaan. Op dit moment betaal je orde grootte 25 dollar per adres, en de verwachting is dat dit bedrag de komende jaren sterk stijgt.

Kopers op deze markt zijn vanzelfsprekend de grote cloud-aanbieders (Amazon, Microsoft, Google, Alibaba) en service providers. Zij hebben die IPv4-adressen immers nodig om de portals, diensten en interfaces van hun klanten voor de buitenwereld bereikbaar te maken. Een van de consequenties is dat de markt van de service providers door deze schaarste op slot zit voor nieuwkomers. Meer over de economische schade door de gebrekkige adoptie van IPv6 lees je in onze eerder gepubliceerde IPv6-inventarisatie en in dit artikel. De nadelen voor internetgebruikers hebben we hier [1, 2, 3] besproken.