ALLAI maakt verantwoorde Artificiële Intelligentie de standaard
Het bedrijfsleven, beleidsmakers en burgers bundelen hun krachten
Het bedrijfsleven, beleidsmakers en burgers bundelen hun krachten
Artificiële Intelligentie (AI) ontwikkelt zich snel. Technologie wordt steeds beter, waardoor algoritmes en apparaten alsmaar slimmer worden. AI speelt daardoor een steeds grotere rol in ons dagelijks leven, vaak zonder dat we het door hebben. Denk aan gepersonaliseerde suggesties van Netflix, het doorrekenen van je hypotheekaanvraag of het beantwoorden van jouw klantvraag in een online-chatfunctie. Met AI maken we ons leven makkelijker, efficiënter en duurzamer, maar het brengt ook de nodige onduidelijkheden en uitdagingen met zich mee. Gebeurt dit alles wel op een verantwoorde manier? En welke risico’s zitten er aan AI verbonden? Catelijne Muller adviseert op het hoogste niveau over de inzet van Responsible AI. Samen met Aimee Wynsberghe en Virginia Dignum, richtte zij de Alliantie voor AI (ALLAI) op. Catelijne vertelt over de missie van ALLAI, het belang van verantwoordelijke AI en de steun van SIDN fonds.
Met ALLAI brengen Catelijne en haar compagnons partijen (bedrijven, beleidsmakers, sociale partners, NGO’s, openbare instellingen en burgers) bij elkaar om samen aan verantwoorde AI te werken. Catelijne: “We willen dat mensen zich bewust worden van het feit dat veel beslissingen al volledig geautomatiseerd plaatsvinden. We accepteren dingen van algoritmes, die we van mensen nooit zouden accepteren.” Het is volgens Catelijne belangrijk dat er een gebalanceerd debat ontstaat over Responsible AI. “Het huidige debat gaat vaak over extremen. ‘AI neemt ons over’ of ‘AI kan nog helemaal niks’, zijn veelgehoorde reacties. En: "Europa verliest de AI-race van de VS en China". Maar AI is geen race. Het gaat er niet om wie zich het snelst ontwikkelt en of Europa China en Amerika bij kan houden. De discussie moet gaan over hoe we samen werken aan verantwoorde AI.”
Als leden van de EU Higher Level Expert Group on Artificial Intelligence adviseren Catelijne, Aimee en Virginia de Europese Commissie over de inzet en ontwikkeling van verantwoorde AI. Onlangs publiceerde deze groep van 52 experts uit Europa een rapport met ethische richtlijnen, de ‘EU Ethics Guidelines for Trustworthy AI’. Catelijne: “Partijen erkennen het maatschappelijke belang van Responsible AI en zijn blij met dit soort richtlijnen. Maar zij vragen zich vooral af hoe ze dit in hun eigen organisatie kunnen inzetten.”
Om die ‘Hoe’-vraag te kunnen beantwoorden, ontwikkelden de drie experts het ALLAI Responsible AI Program. Een programma waarmee ze organisaties en bedrijven ondersteunen bij het vormgeven van hun Responsible AI-strategie. Waarin zij handvatten bieden om ethische principes om te zetten naar actiepunten. Het programma bestaat uit drie modules. De eerste module draait vooral om het creëren van bewustwording in je organisatie/bedrijf. Daarbij kijk je samen naar de technische, juridische, ethische en maatschappelijke kansen en uitdagingen. In de tweede module staat de beoordeling van AI in je organisatie/bedrijf centraal. Met behulp van een organisatiebrede screening inventariseer en beoordeel je de ethische en juridische impact van AI in je organisatie of bedrijf, maar ook de impact van AI op je personeel. In de laatste module ga je aan de slag met het ontwikkelen van een verantwoorde AI-strategie. De experts geven je advies en tools om interne procedures te bepalen en vast te leggen.
Catelijne: “We hebben het programma alleen nog maar via social media naar buiten gebracht, maar krijgen nu al zoveel reacties van bedrijven en organisaties uit heel Europa. Van Duitsland tot Italië, Zweden en Noorwegen. We zijn met een groot aantal partijen in gesprek om te bepalen hoe we met het programma kunnen aansluiten op hun behoeftes. Sommige partijen zijn nog niet toe aan alle modules, terwijl anderen dat wel zijn.”
SIDN fonds ondersteunt het ALLAI-initiatief. Niet gek, gezien het jaarthema van het fonds in 2018: Responsible AI. Mieke van Heesewijk, programmamanager bij SIDN fonds: “Er wordt momenteel veel gesproken en geschreven over Artificiële Intelligentie. Dat is logisch, want AI wordt op heel veel manieren in onze samenleving ingezet en dat heeft zeker impact op de maatschappij. Daarbij is veel AI niet zichtbaar en zit het vaak verstopt in technologie. Het is van groot belang dat AI op een verantwoordelijke en verantwoorde manier wordt toegepast. ALLAI benadert niet alleen techneuten, maar mensen en partijen met verschillende achtergronden. Zowel bedrijven, overheden, politici, wetenschappelijke instituten, maar ook kunstenaars. Zij zijn samen degenen die onze wereld vorm moeten geven, wanneer we op grote schaal gebruik gaan maken van AI. Catelijne, Aimee en Virginia zijn wat ons betreft keyplayers om deze multi-stakeholders bij elkaar te brengen.”
Met dank aan de financiële bijdrage van SIDN fonds, hebben Catelijne en haar team de organisatie vorm gegeven en op de nationale en internationale kaart kunnen zettten. Zo hebben ze ALLAI in oktober 2018 op WorldSummit AI gelanceerd, de strategie ontwikkeld, een eerste event georganiseerd, ALLAI op diverse podia gepresenteerd, maar ook de website gebouwd, de raad van advies gevormd en de eerste board- en advieseursmeetings georganiseerd.
“Ons doel vorig jaar was om een aantal organisaties te vinden die wilden committeren aan Responsible AI en met ons samen willen werken,” vertelt Catelijne. “Hoewel we uiteindelijk streven naar een wereldwijd netwerk, hebben we onze eerste milestone ruimschoots bereikt met de interesse voor het ALLAI Responsible AI Program. Ik vind het bijzonder dat zoveel bedrijven en organisaties ons benaderen en aangeven dat dit precies is wat ze zoeken. Het is belangrijk om er op hoog niveau over te praten, maar vooral om het op de grond te veranderen. Daar waar het gebeurt.”
Heb jij binnen jouw organisatie te maken met slimme algoritmes en big data? Benieuwd hoe je dit op een verantwoorde manier ontwikkelt en inzet? Lees er meer over via www.allai.nl.