“AI-software geeft een impuls aan onze creativiteit”
Jarno Duursma vertelt tijdens SIDN Inspire over de toekomst van synthetische media
Jarno Duursma vertelt tijdens SIDN Inspire over de toekomst van synthetische media
Ooit was het internet iets nieuws en onbekends, maar inmiddels is het onlosmakelijk verbonden met onze levens. De magie van het internet is voor ons altijd gebleven. Het thema van SIDN Inspire 2023 is dan ook ‘het internet is magisch’. Het event vindt dit jaar volledig fysiek plaats op donderdag 25 mei 2023 in Media Plaza Utrecht. Het programma bestaat uit verschillende sessies en we verwelkomen twee inspirerende sprekers. Een van deze sprekers is Jarno Duursma, onder meer technologie-expert en auteur van boeken als ‘Machines met verbeeldingskracht: een kunstmatige realiteit’. Tijdens SIDN Inspire gaat hij in op de impuls die kunstmatige intelligente software geeft aan ons creatieve proces. Ook vertelt hij over een aantal ingrijpende en kansrijke ontwikkelingen.
“De opkomst van het internet kan ik me nog goed herinneren”, vertelt Jarno. “De mogelijkheid om via e-mail of later zelfs via een webcam vrijwel direct een gesprek te voeren met mensen over de hele wereld, vond ik magisch. De afgelopen jaren zien we de meest magische ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Nog niet zo lang geleden bestond het idee om op basis van een tekstuele beschrijving een afbeelding te genereren. Door de opkomst van AI-software als Dall-E is dat de realiteit.”
Jarno inspireert mensen om de goede kant van technologische ontwikkelingen te zien. Ook stimuleert hij hen om aandacht te besteden aan de kansen en mogelijkheden die kunstmatige intelligente software bieden. Tegelijkertijd maakt hij mensen bewust van de risico’s, want er bestaan altijd kwaadwillenden die misbruik maken van nieuwe technologieën. Jarno: “Het is belangrijk om te blijven reflecteren op een verantwoorde en zorgvuldige manier waarop je met technologie omgaat.”
Sinds de opkomst van ChatGPT van OpenAI is duidelijk dat kunstmatige intelligentie een grote rol gaat spelen in ons werk- en privéleven. ChatGPT genereert in menselijke taal antwoorden op vragen en kan zo ons creatieve proces en onze productiviteit verhogen. “Kunstmatige intelligente software heeft de afgelopen jaren steeds meer menselijke vaardigheden versterkt en zelfs overgenomen”, stelt Jarno. “Tijdens mijn presentatie ga ik in op de invloed van deze software op ons creatieve proces en onze verbeeldingskracht. Denk aan de manier waarop AI-software deze kan versterken of er juist voor kan zorgen dat onze vaardigheden verslechteren. Als je ChatGPT bijvoorbeeld altijd gebruikt om samenvattingen te schrijven, train je deze vaardigheid bij jezelf niet meer.”
Begin maart lanceerde OpenAI een verbeterde technische fundering van ChatGPT onder de noemer GPT-4. Naast tekst kan deze nieuwe versie ook beelden als input gebruiken. “Zo is GPT-4 in staat om te reflecteren op afbeeldingen en kan de tool zelfs humor in een afbeelding herkennen en uitleggen”, vertelt Jarno. “Ook kan GPT-4 je vertellen welke gerechten je kunt maken van de ingrediënten die op een foto staan. Ik ben ervan overtuigd dat ChatGPT evenveel impact gaat hebben op de wereld als de opkomst van de iPhone.”
Tijdens zijn presentatie beschrijft Jarno onze toekomst, waarin synthetische media een steeds belangrijkere plek innemen. Een voorbeeld is de invloed van AI-software op onze muziekwereld. “Technologie zorgt al jaren voor nieuwe mogelijkheden in de muziekindustrie”, stelt Jarno. “Denk aan de opkomst van de synthesizer rond 1990, een elektronisch muziekinstrument waarmee je kunstmatig elektronische geluiden creëert. Veel artiesten gebruiken dit instrument voor muziekstijlen als techno, house, dance en electro. Ook met generatieve AI kun je inmiddels onder meer geluiden en geluidseffecten ontwikkelen. Het is nu al mogelijk om op basis van een tekstuele omschrijving realistische geluidseffecten of zelfs volledig nieuwe muziek te creëren. Nu we dit kantelpunt bereiken, is het belangrijk dat we ons bewust zijn van onze eigen kwaliteiten. En dat we zien wat de toegevoegde waarde is van generatieve AI. Zo kun je met AI-software snelle of elektronische geluiden produceren, die wij als mens zelf niet kunnen maken. Deze nieuwe mogelijkheden tasten de menselijke en emotionele kant van muziek niet aan. Zeker bij grote artiesten of singer-songwriters blijft de relatie tussen de artiest en het publiek een belangrijke factor.” Tijdens SIDN Inspire gaat Jarno verder in op de invloed, kansen en risico’s van synthetische media, zoals foto’s, video’s, computercode, geluiden en teksten.
Jarno: “Het is belangrijk dat we nadenken over de toekomst en de invloed van technologische ontwikkelingen. De enige manier om met nieuwe technologieën een positieve bijdrage te leveren aan de wereld, is door op onszelf en ons eigen handelen te blijven reflecteren. Zodat we samen continu werken aan een beter morgen.”
Wil je meer weten over de synthetische revolutie en de presentatie van Jarno bijwonen? Schrijf je dan in voor SIDN Inspire 2023 op 25 mei via: https://events.sidn.nl/sidn-inspire-2023/aanmelden.