5 tips om als startende ondernemer veilig online te gaan

1 op de 5 ondernemers krijgt jaarlijks te maken met cybercrime

Jongeman staand werkend achter een pc

Een eigen bedrijf betekent vandaag de dag vaak ook online zakendoen. Maar dat brengt risico’s met zich mee: 1 op de 5 ondernemers krijgt jaarlijks te maken met cybercrime. Dit blijkt uit ons recente onderzoek naar trends in online security en e-identity. Hoe ga je als starter online zonder in zeven sloten tegelijk te lopen? Onze tips:

1. Realiseer je dat online een belangrijk onderdeel is van jouw bedrijf

Nog te vaak nemen startende ondernemers geen maatregelen tegen online dreigingen, omdat ze denken geen doelwit te zijn. ‘Ik verkoop alleen in de winkel’ is een veelgehoord argument. Toch is ieder bedrijf tegenwoordig een IT-bedrijf. 1 op de 5 ondernemers werd afgelopen jaar slachtoffer van cybercrime (bron: CBS). Ga maar eens na welke hard- en software jij straks gaat gebruiken en waar die gehost wordt. Hoe kwetsbaar is die? Wat zou het je kosten als die een dag of een week niet beschikbaar is?

2. Eigen website? Kijk verder dan de prijs

Nog te vaak kijken ondernemers voor de hosting van hun website alleen naar de prijs. Maar let ook eens op de veiligheid. Wat doet de aanbieder die jij overweegt om ervoor te zorgen dat jouw data veilig blijft? Daarbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van online beschikbare checklists (let op: veel andere checklist zijn van providers zelf). Stel de vraag ook open aan je provider: wat zou jij mij adviseren? Tip: check je website en mail op Internet.nl

3. Domeinnaam? Check de tenaamstelling

Verwijst je domeinnaam opeens naar een nepwebwinkel? Het overkomt ondernemers regelmatig. Vaak gaat het mis omdat de domeinnaam oorspronkelijk niet op hun naam gezet is en deze dus zonder hun medeweten veranderd kan worden door bijvoorbeeld de webbouwer. Zorg daarom dat jouw bedrijf geregistreerd staat als houder van de domeinnaam die je gebruikt. Controleer dit op sidn.nl voor .nl-domeinnamen.

4. Gebruik je persoonsgegevens?

Als je ergens, waar dan ook, gegevens van personen opslaat; wees je er dan van bewust dat je hier op grond van de AVG zorgvuldig mee moet omgaan. Dit geldt niet alleen voor gegevens van klanten, maar ook voor leveranciers, prospects en andere relaties. Veel ondernemers denken nog steeds ten onrechte dat de AVG niet van toepassing is als ze alleen aan bedrijven leveren, maar niets is minder waar. Ook gegevens van een zakelijke klant kunnen tot een persoon te herleiden zijn en vallen dus onder de AVG. Gebruik deze checklist om te kijken wat je moet doen.

5. Hou doorlopend aandacht voor veiligheid

Tot slot: cybersecurity is iets waar je doorlopend aandacht aan moet besteden. Beveiliging stopt niet bij de aanschaf van een computer met antivirussoftware. Je moet je systeem regelmatig updaten. Tot wanneer garandeert de aanbieder deze updates? Zet in je agenda een terugkerende herinnering om je hard- en software op updates te controleren. Meer weten? Kijk ook eens op veiliginternetten.nl