10 tips om nepwebwinkels te herkennen

Trap er niet in!

vrouw winkelt online via laptop al zittend op de bank

Het is een veelvoorkomend en wereldwijd probleem. Je bestelt schoenen of kleding via een webshop en ontvangt vervolgens helemaal niets of een namaakproduct. Wees extra alert op nepwebwinkels tijdens de inkopen voor de feestdagen. Hieronder lees je 10 tips om fraude te herkennen.

Hoe herken je malafide webshops?

De nepwebwinkels hebben een aantal overeenkomsten. De sites lijken vaak sterk op elkaar qua opmaak, kleur- en taalgebruik. En is er vaak geen logische relatie tussen de domeinnaam en de verkochte goederen. Toch worden er ook steeds vaker goed lijkende kopies gemaakt van bestaande webshops. Daarom geven we je tips waarop je kunt letten, voordat je je order plaatst:

  1. Check de url op juistheid. Dat is niet altijd makkelijk. Bekijk onze tips.

  2. Check of de webshop bekende keurmerken heeft, zoals het Thuiswinkel Waarborg. Probeer ook of de afbeelding van het keurmerk doorlinkt naar de website van het betreffende keurmerk. Controleer daar of de webwinkel daadwerkelijk is aangesloten bij deze organisatie.

  3. Check of de domeinnaam kort geleden geregistreerd is, dat kan verdacht zijn. Deze gegevens kun je opvragen via de zoekbalk op de homepage op onze website.

  4. Check of de site een beveiligingscertificaat heeft, de URL moet beginnen met 'https://’ en door te klikken op het slotje zie je tot wanneer het certificaat geldig is.

  5. Check of het KvK-nummer klopt. Controleer het via de Kamer van Koophandel

  6. Check of het btw-nummer klopt. Controleer het via de Europese commissie

  7. Check via de zoekmachine reviews over de webwinkel en/of de domeinnaam om ervaringen van anderen te lezen.

  8. Check op taalfouten vertalingen op de site zijn soms gebrekkig.

  9. Check de contactmogelijkheden. Probeer eens een chat te starten. Je zult zien, dat er vaak geen reactie komt. Of probeer het telefoonnummer eens, als het al te vinden is.

  10. Check de prijs Lijkt de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo. Trap er niet in!

Ben je na het checken van al deze punten nog steeds overtuigd van de goede intenties van de webshop? Betaal je aankoop dan bij voorkeur met een creditcard. Je aankoop is dan verzekerd. Wees voorzichtig met betalingsverzoeken via een money transfer (bijvoorbeeld van Western Union of Money Gram).

Soms vraagt een webshop je een kopie van je legitimatiebewijs te sturen. Dat is natuurlijk al erg ongebruikelijk en onnodig: doe dit dus niet! Het is een extra reden om niet met deze partij in zee te gaan. Je loopt het risico dat jouw identiteit misbruikt wordt bij andere soorten fraude.

.nl-domein behoort tot de veiligste ter wereld

Malafide webshops zijn in de eerste plaats erg vervelend voor de gedupeerden. Daarnaast tasten ze ook de ijzersterke reputatie van het Nederlandse domein aan. Wij zetten ons daarom in om dit soort internetcriminaliteit te bestrijden.

Naast meldingen van gedupeerde consumenten hebben wij contact met en ontvangen we meldingen van partijen als het LMIO (Landelijk Meldpunt Internet Oplichting) en Fraudehelpdesk, als gedupeerden zich hebben gemeld. Vervolgens controleren wij vooral de (valse) registratiedata. Dit leidt meestal al tot doorhaling van de domeinnaamregistratie omdat de domeinnaamhouder niet voldoet aan onze algemene voorwaarden.

Verder treden wij in overleg met registrars (tussenpersonen) als wij constateren dat er veel verdachte registraties worden gedaan onder zijn account.

Tot slot werken wij ook met eigen detectiesystemen om de malafide webshops binnen het .nl-domein snel te identificeren. Zo proberen we het .nl-domein onaantrekkelijker te maken voor deze criminelen, want wij willen dat .nl een van de veiligste domeinen blijft. Wil je jouw eigen webshop en site beschermen tegen merknamen die lijken op die van jouw merk, kijk dan eens of SIDN Merkbewaking een product is dat bij jouw bedrijf past.